“HAB | Lviv Habilitation Center” відкриється у Львові 7 березня. Це ініціатива “Альянсу громадського здоровʼя” у співпраці з Національним реабілітаційним Центром НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN). 

“HAB | Lviv Habilitation Center” – перехідний безбарʼєрний простір, що надає можливість безпечно пережити досвід війни, щоб рухатися далі. Тут отримуватимуть нові навички ветерани та цивільні, що вже пройшли фізичну реабілітацію у Центрі UNBROKEN та потребують адаптації до нових умов життя. 

Площа абілітаційного центру – 660 м.кв. Він має 9 кімнат  і 27 ліжок. Планується, що за рік абілітацію там проходитимуть 300 резидентів. 

Абілітаційний процес буде максимально подібним до того, що чекає на ветеранів та поранених цивільних вдома. Самостійне приготування їжі, походи в магазин, а також навички пересування громадським транспортом. 

Ідею центру є термін “абілітація”, що й став основою назви та означає – сукупність психологічної допомоги, роботи у групах та самонавчання. За допомогою коучів, психологів та реабілітологів ветерани та цивільні протягом трьох тижнів навчатимуться автономності в інклюзивному просторі та поза його межами. 

Першими резидентами центру стали:

Яна Ковальова, бібліотекарка з Авдіївки, постраждала від бойових дій, внаслідок чого ампутували праву ногу. Пройшла лікування та реабілітацію в Unbroken. Адаптується до повсякденного життя в Lviv Habilitation Center.

Ілля Дмитришин, військовослужбовець ДШВ, був поранений під час оборони України. Лікувався та реабілітувався в Unbroken. Фокусується на адаптації до статусу ветерана і особи з інвалідністю, працює над психоемоційним станом і плануванням майбутнього в Lviv Habilitation Center.

За прогнозами, після перемоги у війні в Україні буде понад 5 мільйонів представників ветеранського середовища: ветеранів, їхніх родин та сімей загиблих. За даними Міністерства у справах ветеранів нині в Україні вже зареєстровано понад 851 068 тис. ветеранів війни. В умовах активної фази воєнних дій ця шалена кількість людей, що потребують допомоги, тільки збільшуватиметься. Саме тому відкриття першого в Україні Абілітаційного центру має на меті стати опорним пунктом для тих, хто продовжує життєву подорож в новому контексті. 

Участь у заході візьмуть:

  • Андрій Клепіков – виконавчий директор МБФ «Альянс громадського здоров’я» .
  • Олег Березюк – керівник психосоціального напрямку Центру НЕЗЛАМНІ.
  • Олег Білянський – керівник Центру НЕЗЛАМНІ.
  • Резиденти центру 

Коли? 

Четвер, 7 березня о 12:00 

Де? 

вул. Стрийська, 86В (ЖК Парк Тауер), відео як нас знайти 

Під час відкриття планується:

– Проведення презентації простору та напрямку розвитку абілітації в Україні

– Спілкування з резидентами та медпрацівниками

– Учасники зможуть долучитись до майстер-класу з кінцугі разом з ветеранами

Отримати пост-реліз з фото та коментарями учасників можна зареєструвавшись за посиланням: https://forms.gle/SQVeg21oA7EzjBWp7

Контакти:

  • Анна Горкун, PM “HAB | Lviv Habilitation Center”, (067) 220-90-40, horkun@aph.org.ua
  • Інна Гаврилова, комунікаційниця Альянсу громадського здоров’я, gavrylova@aph.org.ua
  • Зоряна Гасій, комунікаційниця Центру НЕЗЛАМНІ, (067) 152 72 22

Додаткова інформація:

Альянс громадського здоров’я має 23-річний досвід реалізації програм доступу та підтримки стійкості лікування по програмах з ВІЛ/ТБ. З початку війни було запущено ряд ініціатив та програм: почав свою роботу Гуманітарний конвой, яким було перевезено понад 1,2 мільйони тонн вантажів, запущено міжнародну програму екстреної підтримки та координації HelpNow HUB для українців по всьому світу, ми розширили асортимент послуг наших 50 мобільних амбулаторій, закупили велосипеди у регіонах, де інакше дістатись до пацієнтів соцпрацівники не могли, розширили програми надання прямої гуманітарної, соціальної та психологічної підтримки. Наразі, Альянс громадського здоров’я підтримує 10 притулків для біженців та внутрішньо переміщених осіб по всій Україні. 

Національний реабілітаційний центр  «НЕЗЛАМНІ» (UNBROKEN) — це унікальне місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Окрім того, у Центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Від початку повномасштабної війни допомогу в Центрі отримали понад 16 тисяч українців, які постраждали внаслідок воєнних дій.