22-24 червня 2016 року в Братиславі відбулася 7-ма Конференція Європейського регіону міжнародного Союзу проти туберкульозу та легеневих захворювань. Серед ключових доповідачів заходу були Marieke van der Werf (ECDC, Стокгольм), Mаrio Raviglione и Knut Lonnroth (ВООЗ, Женева), Lee B. Reichman (Медична школа Нью Джерсі, США ), Giovanni Battista Migliori (Італія), Aksmit Timothy (США), Martin van den Boom (ВООЗ, Копенгаген), Viorel Soltan (PATH Center, Молдова) та інші.

Активну участь в роботі конференції взяли Виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я Андрій Клепіков та Менеджер проектів з адвокації ТБ Юлія Чорна. Під час сесії зі зміни та оптимізації орієнтованих на пацієнта моделей лікування та догляду з ТБ в пострадянських країнах Альянс був представлений учасникам заходу Мартіном Ван ден Бумом (Європейське регіональне бюро ВООЗ) в числі партнерів регіонального проекту TB-REP.

В останній день конференції Андрій Клепіков спільно з керівником ЄС офісу Global Health Advocates Фанні Войцвінклер фасилітував фінальну сесію «Дорога до Братислави 2016: загальний заклик від спільнот ВІЛ та ТБ до Європейських політичних лідерів щодо боротьби з інфекційними захворюваннями». Ця сесія була організована Європейською коаліцією з туберкульозу TBEC та має особливе значення з огляду на головування Словаччини у Раді Європи з 1 липня поточного року. Як підкреслив керівник Альянсу: «Це найважливіший момент, коли Словаччина, спираючись на свої значні досягнення в боротьбі з ТБ, зможе зробити питання подолання туберкульозу пріоритетними для Європи».

«Ко-інфекція ТБ, ВІЛ, гепатити – всі ці проблеми стосуються ТБ, тому мають вирішуватися комплексно. Інше важливе питання – потреби вразливих груп, що потребують усіх видів підтримки для здолання кризових ситуацій, в яких вони перебувають», – наголосив під час підсумкової частини конференції Андрій Клепіков.

Саме тепер на лідерів країн регіону покладають неабиякі сподівання зі збереження ТБ серед політичних пріоритетів та посилення уваги до проблеми. Вони мають не тільки забезпечити достатню увагу до ТБ на всіх рівнях, а й активізувати всі наявні механізми у боротьбі з туберкульозом та активно залучати спільноти до подолання цієї проблеми!