15 травня біля Бранденбурзьких Воріт у Берліні (Німеччина) відбулася офіційна акція, присвячена Всесвітньому Дню пам’яті людей, які померли від СНІДу.

В акції прийняли участь українські біженці, які живуть з ВІЛ, та внаслідок російської агресії вимушено залишили свою країну і тимчасово проживають у Німеччині, представники українських, міжнародних та німецьких неурядових організацій, представники ключових спільнот.

«Вперше ми вшановуємо пам’ять людей, що померли від СНІДу, під час війни, що надає ще більшого символізму та цінності кожному людському життю. Сьогодні доступ до АРВ-препаратів і не тільки має бути безперебійний для всіх пацієнтів, на це і направлені наші зусилля, – сказав Сергій Філіппович, директор SoS_project, МБФ “Альянс громадського здоров’я”. – В Німеччині проживає велика спільнота українців та людей, що живуть з ВІЛ, а з воєнними біженцями їх стало ще більше. Німеччина – це одна із трьох країн Європи куди українські пацієнти мігрують найчастіше, щоб знайти притулок з 24 лютого, згідно даних нашого координаційного сервісу #HelpNow. Саме тому ми і підтримали у Емердженсі програмі створення #HelpNowHUB, який вже потужно працює. В Україні ситуація залишається складною. Багато медичних закладів зруйновано, отримання медичних послуг ускладнено у ряді Південно-Східних областей України через російську агресію, окупацію міст. Багато медиків, соціальних працівників та інших цивільних людей було вбито, та я хочу відзначити героїзм та стійкість, яку проявляють українці сьогодні. Це неймовірно: лікарі продовжують рятувати життя під бомбардуваннями, соціальні працівники продовжують працювати, доставляють ліки пішки чи на велосипеді пацієнтам, а про неймовірну роботу волонтерської спільноти можна говорити годинами. Я хочу подякувати Альянс Консалтансі, нашим партнерам у Німеччині та міжнародним партнерам за підтримку українських пацієнтів, підтримку України та майбутнього. Ми обов’язково відновимо і, навіть зробимо ще кращою нашу країну та медичну структуру і систему охорони здоров’я, зокрема.»

В рамках заходу було організовано пам’ятну експозицію  – квілт-меморіал, де згадали людей, померлих від СНІДу. Всі бажаючі написалі імена своїх рідних та близьких, яких забрав СНІД. Ініціатором та координатором заходу виступило Об’єднання біженців, які живуть із ВІЛ, з України в Німеччині (Об’єднання).

«Потрібно не лише пам’ятати тих, хто помер, а також піклуватись про тих, хто живий і потребує нашої підтримки сьогодні, – сказав Володимир Жовтяк, один із лідерів Об’єднання та співголова ECUO. – Тому ми, українці в Німеччині, об’єднуємося в спільноту та продовжуємо допомагати одне одному. Українські біженці пройшли через війну, втратили своїх рідних, близьких і потребують медичної, психологічної, соціальної, гуманітарної допомоги, тому сьогодні ми тут саме для цього. Дякую Німеччині за підтримку, а партнерам за співпрацю»

Йенс Аренс із Berliner AIDS-Hilfe сказав, що дуже важливо думати про людей, що помирають від СНІДу щодня. До цього часу не всі люди мають доступ до АРВ-терапії. І про це варто говорити голосно. За його словами міжнародна спільнота добре знає, що варто боротися із стигмою та дискримінацією у відношенні до людей, що живуть з ВІЛ, та представників ключових спільнот. Він сказав, що особливо сьогодні потрібно більше зусиль, щоб покращити ситуацію з доступом до лікування ВІЛ та покласти кінець смертям від СНІДу.

Акція продовжилась ходою від Бранденбурзьких Воріт до російського посольства у Берліні, де було виголошено звернення до російського консульства “Ми хочемо вшанувати пам’ять загиблих та привернути увагу до постраждалих від військової агресії росії в Україні, через яку українці з ВІЛ були змушені покинути Батьківщину, та зіткнулися з проблемою забезпечення своїх базових потреб. Спиніться, спиніть своїх політичних лідерів, бо вашим дітям відповідати за цей геноцид українського народу, що відбувається в центрі Європи в ХХI столітті”, – зазначили організатори.

«Сьогодні для нас день болю. Ми згадуємо тих товаришів, які були поряд з нами, яких вчили пити терапію, водили до лікарів, котрим ми допомагали якось влаштуватись в житті, справлятися не лише зі своїми захворюваннями, а ще із тиском, репресіями зі сторони держави. Цьогорічний день пам’яті не схожий на інші. Війна росіі проти України перевернула повністю нормальне життя українців. Ми відчуваємо цю біль. У нашій організації 4 людини і ми за останні 2 місяці підтримали на соціальному супроводі більше 80 людей, Це жінки, діти, люди похилого віку, які втікали від російських ракет. Люди в 21 столітті продовжують берегти своє життя і ми в цьому радо допоможемо тут в Берліні. BerLUN проти війни, Ми виражаємо підтримку Україні» – сказав Роман Ледков – представник Berlun e-V., активіст з Росії, який захищає права людей, які живуть з ВІЛ та людей, які мають досвід вживання наркотиків, які вимушено переміщуються зі Східної Європи.

Цікавий факт, що саме 15 травня 2003 року Верховна Рада України в офіційному зверненні до українського народу визнала Голодомор актом геноциду. Тому в цей день організатори акції згадали також людей, загиблих у 30-х роках ХХ століття від штучно створеного Радянською владою голоду в Україні, внаслідок якого померли мільйони українців. Проблема голоду та гуманітарної кризи в цілому в теперішній ситуації, у зв’язку з розв’язаною росією війною, знову стала актуальною не тільки для України, а й для всього цивілізованого світу.

Акція організована Об’єднанням ВІЛ+ біженців України в Німеччині, спільно із  BerLUN e-V., за підтримки Berliner AIDS-Hilfe, МБФ «Альянс громадського здоров`я», Східноєвропейського та Центральноазійського обєднання ЛЖВ, Trans-Atlantic Medical Relief Foundation Inc.