2015 рік був складним як для держави, так і неурядових організацій, які забезпечують надання допомоги та соціальної підтримки в Україні. Втім, нам вдалося досягти вагомих результатів. Президент України П.О. Порошенко, виступаючи на саміті ООН зі сталого розвитку, відзначив, що країна змогла зменшити показники захворюваності на ВІЛ/СНІД та домогтися прогресу в боротьбі з туберкульозом. Значною мірою цього вдалося досягти завдяки скоординованим зусиллям державного та недержавного секторів. Альянс громадського здоров’я пишається своїм внеском у досягнення цих вагомих результатів.

 

Ми презентуємо основні досягнення, які слугуватимуть фундаментом подальшої роботи у 2016 році:

/1

Завдяки програмі «Інвестиції заради впливу на епідемії туберкульозу та ВІЛ-інфекції» в Україні досягнуто ключових цілей та недопущено переривання лікування хворих. У 2015 р. послуги з профілактики ВІЛ отримали 192 000 осіб, які вживають ін’єкційні наркотики, 32 000 секс-працівників та 29 000 чоловіків, які мають сексуальні стосунки із чоловіками. Це на 8% або на 17 600 осіб більше ніж у 2014 р. Глобальний фонд присвоїв Альянсу найвищий рейтинг ефективності реалізації грантів – A1.

/2

У 2015 році Альянс спрямував найбільшу частку залученого фінансування на боротьбу з туберкульозом. 80% нових випадків туберкульозу, які було зареєстровано в Україні у 2015 році, було виявлено завдяки молекулярним генетичним тестам, закупленим Альянсом. В Україні кожен другий пацієнт з мультирезистентним туберкульозом отримує лікування препаратами, закупленими та переданими Альянсом.

/3

Лікування гепатиту С противірусними препаратами прямої дії завдяки Альянсу стало реальністю в Україні! Ми закупили софосбувір за найнижчою ціною у регіоні, забезпечивши доступ до лікування понад 300 пацієнтам з ко-інфекцією ВІЛ/ВГС та досвідом споживання ін’єкційних наркотиків. З урахуванням цієї демонстраційної програми Міністерством охорони здоров’я України було внесено зміни у протокол лікування, та переорієнтовано державні закупівлі на сучасні противірусні препарати.

/4

Завдяки підтримці Альянсу та відданій роботі соціальних і медичних працівників на тим- часово неконтрольованих урядом України територіях продовжується реалізація проектів з профілактики та лікування. Гуманітарні вантажі, які було закуплено та поставлено Альянсом на Донбас цього року – це понад 8,3 млн. тестів, презервативів, шприців тощо, а також 48 182 упаковок препаратів для безперервного лікування 773 хворих на мультирезистентний туберкульоз пацієнтів.

/5

Україна стала прикладом для інших країн, які прагнуть переймати наш досвід. Станом на кінець 2015 року Альянс надав технічну підтримку 40 країнам. У відповідь на високий попит у Києві було створено Центр Альянсу щодо СНІДу, наркотиків та гепатиту С, який поєднує український та міжнародних досвід.

Це був рік трансформації для Альянсу: спираючись на 15-ти річний досвід роботи ми стали Альянсом громадського здоров’я, зміцнивши позиції для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та гепатитом. Разом з вами ми й надалі докладатимемо максимальних зусиль, щоб змінювати Україну та світ на краще!