14-16 червня 2022 року в Бергамо відбулась національна конференція Італії зі СНІДу та противірусних досліджень – ICAR.

Тетяна Дешко, директор Департаменту міжнародних програм Альянсу громадського здоров’я, виступила у фінальний день конференції, в рамках пленарної сесії італійської мережі Fast-Track Cities: «Italian Fast-Track calls Ukraine/ Італійські міста фаст-трек кличуть Україну». Вона закликала представників італійської команди Fast-Track підтримати Україну і  отримала неймовірну підтримку. 

Вже скоро презентація буде представлена ще для 3 європейських країн.

Отож, протидія українських міст Fast-Track викликам сьогодення у ситуації широкомасштабної воєнної агресії росії була у фокусі виступу пані Дешко. Так, вона повідомила про інфраструктурні та людські втрати, а також про доступ до системи охорони здоров’я в українських містах Fast-Track: Києві, Одесі, Дніпрі, Кривому розі і Маріуполі.

Зокрема, в Києві було пошкоджено 3 медичні установи і 3 заклади соціального захисту, а в Маріуполі постраждали чи зовсім знищені всі медичні установи без виключень. . В Одесі та Дніпрі медична інфраструктура не постраждала, та через хвилю воєнних мігрантів медичні заклади переповнені.

Майже 2 млн українців були змушені покинути домівки, втікаючи від війни, а понад 23 тис цивільних, і це тільки за підтвердженими даними, було вбито російськими солдатами лише у цих 5 містах. В числі вбитих: вагітні жінки, діти, люди похилого віку, ці численні історії про загибель українців сколихнули не лише країну, а й цілий світ. Зокрема, це трагічні історії про загибель 3-місячної дитини разом з мамою та бабусею в Одесі після прямого влучання у цивільну багатоповерхівку російської ракети, про розстріляну російськими загарбниками родину у власному авто у Києві, про смерть від снаряда 4-річного хлопчика із Маріуполя і багато інших втрачених життів. Загалом, внаслідок збройної агресії рф в Україні загинуло 313 дітей, а понад 579 – поранено, за даними прес-служби Офісу генерального прокурора.

Сьогодні дуже важливим питанням є питання безпеки міст та захисту цивільних громадян, які продовжують там проживати. Кожного дня в Україні лунають сирени, які сповіщають, що десь в небі над мирними українськими містами вже летить ворожа ракета, а здебільшого одразу декілька. Українські військові проявляють неймовірну стійкість та спритність, захищаючи небо та Україну, та нажаль інколи російські ракети таки долітають до цивільних об’єктів і Україна знову зазнає невиправних втрат.

Італія вже прийняла 120 тис українців, більшість із яких це жінки і діти. Альянс громадського здоров’я підтримує українських пацієнтів, зокрема, людей, що живуть з ВІЛ, лікують ТБ, гепатит чи є учасниками програм замісної терапії, зазначила Тетяна. І для людей, які вимушені були переїхати всередині країни чи поїхати з України, разом з національними і міжнародними партнерами створили міжнародний хаб – HelpNowHUB, який уже допоміг понад 2500 українців у 35 країнах світу. Хаб працює у різних напрямках підтримки: координація щодо отримання лікування в Україні та у всьому світі, за допомогою чат боту, соціальний супровід, психологічна підтримка, розвиває свою платформу телемедицини, в якій вже працює 26 лікарів-інфекціоністів, що надають онлайн-консультації та ін.

У фіналі свого виступу Тетяна Дешко продемонструвала італійській аудиторії відео жахливих руйнувань, яких зазнали міста після ракетних ударів по українських містах, закликавши підтримати гуманітарну, медичну та технічну. Зокрема, із найбільших нагального містяни цих п’яти міст потребують допомоги з спеціалізованим медичним транспортом для транспортування поранених, гуманітарними речами,  їжею та побутовими засобами.

Зазначимо, що у квітні 2022 року International Association of Providers of AIDS Care, організація-координатор міжнародного руху міст у боротьбі проти ВІЛ/СНІДу (Fast-Track Cities), оголосила, про підписання мерами з Європи Декларації в підтримку міст Fast-Track в Україні. Більше 30 мерів європейських міст  підписали Декларацію, висловлюючи свою солідарність з чотирма містами Fast-Track в Україні (Київ, Одеса, Кривий Ріг та Дніпро) та відкрито засуджуючи «насильство, яке росія завдає українському народу, що суперечить нашій спільній відданості правам, викладеним у Загальній декларації прав людини». Декларація підкреслювала готовність міст надавати допомогу Україні та сприяти якнайшвидшому відновленню міст.