Альянс громадського здоровʼя, спільно з представниками міжнародних професійних організацій зменшення шкоди, презентує стратегічний документ: “Нові пріоритети щодо зменшення шкоди, пов’язаної з рекреаційним вживанням психоактивних речовин у Східній, Південно-Східній Європі та Центральній Азії”.

Попри величезні зусилля, спрямовані на запобігання та викорінення вживання психоактивних речовин (ПАР),доказові дані свідчать про стабільну частку населення, що продовжує вживати ПАР. Згідно з глобальними оцінками, 5,6% дорослого населення світу вживало наркотики хоча б раз за останні 12 місяців (станом на 2020 рік).

Цей стратегічний документ визначає пріоритети та методи роботи у напрямку зменшення шкоди, спрямовані на впорядкування викликів, пов’язаних із вживанням ПАР. Зменшення шкоди розглядається як ключовий компонент сучасного підходу до роботи з наркотиками та представляє собою ефективну відповідь на широкий спектр проблем, які можуть виникнути при вживанні ПАР.

“Нова парадигма відносин людства з психоактивними речовинами відкриває нам можливості використовувати їх на користь, ґрунтуючись на наукових дослідженнях. Важливо пам’ятати, що сучасний підхід до ПАР базується на розумінні різноманітних факторів та індивідуальних потреб спільнот людей, які вживають ПАР. Цей документ — крок до більш збалансованого та гуманітарного підходу до проблеми вживання психоактивних речовин”, – сказав Вячеслав Кушаков, старший радник МБФ «Альянс громадського здоров’я» та головний ідейний автор розроблених рекомендацій.

Ключові принципи та методи роботи щодо зменшення шкоди, згідно рекомендацій:

  • Попри значні зусилля, невідмінна частка населення продовжує вживати ПАР. Зменшення шкоди є ефективним підходом, який доповнює заходи боротьби з пропозицією та попитом.
  • Вживання ПАР — складне явище, і робота зменшення шкоди повинна бути адаптована до різноманітності речовин, способів вживання та цілей вживання.
  • Пріоритет у країнах Східної, Південно-Східної Європи та Центральної Азії — робота з високопроблемним ін’єкційним вживанням.
  • Послуги зменшення шкоди мають охоплювати не лише проблемних, але й тих, хто лише починає експериментувати або вживає ПАР рекреаційно.
  • Ресурси та зусилля у сфері зменшення шкоди повинні бути розподілені раціонально, враховуючи різні групи споживачів наркотиків та їхні потреби.

Повна версія документу: