Альянс громадського здоров’я є першопрохідцем в Україні з успішної реаліза­ції підходу SCLR. Його унікальність полягає в тому, що ініціативні групи громад, які постраждали внаслідок війни, проявляють активність, беручи участь у конкурсі міні-грантів та на отримані кошти вирішують нагальні проблеми конкретних людей чи цілої громади, починаючи від викопування криниць до ремонту та обладнання прихистків, медичних пунктів, створення пунктів незламності, відновлення водо- та електропостачання. Завдяки такій діяльності спостерігається ефективне згуртування мешканців громад та ВПО задля вирішення гуманітарних потреб і підтримки життєво-важливих ініціатив.

У період з травня 2022 року по грудень 2023 року, Альянс, в рамках різ­них гуманітарних проєктів, разом зі своїми партнерами – регіональними НУО, підтримав 695 громадських ініціатив у 22 областях країни, надавши міні-гранти на загальну суму понад 2 млн. фунтів стерлінгів. В результаті впровадження міні-проєктів ці громадські ініціативи охопили різноманітною допомогою понад 436 000 постраждалих людей. В тому числі, за фінансової підтримки Шведської церкви, в рамках реалізації проєкту «Підтримка ініціатив спільнот в Україні» вдалося підтримати 159 громадських ініціатив у 16 областях України на суму понад 499 фунтів стерлінгів. Завдяки проведеній роботі, допомогу отримали більше 131 тисячі українців.

520 дітей віком від 3 до 17 років, в тому числі діти, які мають особливі освітні потреби, отримали можливість цікаво й корисно проводити дозвілля в інклюзивному просторі «Острівець дитинства», який облаштовано у смт. Шевченкове, Харківської області. Цей простір створювався для дітей, які жили в окупації та не мали змоги повноцінно навчатися і спілкуватися, а також діток, які мають ментальні порушення. Спільними зусиллями вдалося обладнати кімнату сенсорним приладдям, яке допоможе юним відвідувачам відпочити та зміцнити своє психологічне здоров’я. Також, приміщення облаштоване партами, ноутбуками, проєктором, кріслами-мішками, мольбертами, караоке-мікрофоном, набором настільних ігор та спеціалізованим обладнанням для психоемоційного розвантаження.

Оскільки основною метою підходу SCLR є підтримка спільнот для покращення їх до­бробуту в умовах війни та розвитку їх потенціалу для подальшої допомоги громаді та нужденним, саме представники ініціативних груп актуалізують потреби їхньої громади та пропонують свої ідеї для реалізації міні-гранту. Щоб допомогти представникам громад реалізовувати власні проєкти, Альянс залучив регіональних фасилітаторів. Фасилітатори стали наставниками ініціативним групам для їх згуртування, пріоритезування проблем та потреб їх громади/спільноти, допомагали з підготовкою конкурсної заявки на отримання міні-гранту, а також супроводжували проєкти на всіх етапах їх реалізації.

Міжнародний благодійний фонд «Центр соціальних проектів майбутнього» з м. Краматорськ, Донецької області вже має досвід успішної реалізації міні-грантів. Організація допомагає медичним закладам в регіоні де, через активні бойові дії, є великі проблеми з наданням медичної допомоги. Для продовження роботи та якісного надання базових медичних послуг КНП «Міської лікарні №2» необхідно було терміново придбати новий аналізатор. Він допомагає визначити рівні різних біохімічних показників у крові, тому є дуже важливим для точної діагностики, лікування та моніторингу стану пацієнтів у медичних лабораторіях і допомагає лікарям приймати інформовані рішення про догляд за пацієнтами. Це надзвичайно важлива ініціатива, результатом якої стало забезпечення якісними медичними послугами понад 200 тисяч населення – жителів м. Краматорськ та Краматорського району, до якого зараз входять також міста Лиман та Святогірськ.

Втілення в життя ініціатив громад за допомогою міні-грантів сприяло підвищенню довіри та взаємодії з людьми, які звернулися за допомогою. Це допомогло забезпечити постраждалі громади додатковими ресурсами для розвитку та вирішення їхніх нагальних потреб.

«Ми допомагаємо у втіленні «яскравих» ідей, спрямованих на швидке подолання наслідків війни. Вони надходять від громад, які краще орієнтуються в ситуації на місцях, бачать найефективніші шляхи подолання викликів. Таким чином, міні-гранти дають змогу ініціативним групам швидко задовольняти нагальні потреби і є надійним інструментом для вирішення актуальних проблем», – зазначила старша менеджерка програми гуманітарної підтримки, МБФ «Альянс громадського здоров’я» Марина Варбан.


МБФ «Альянс громадського здоров’я», за фінансової підтримки Шведської церкви та технічної допомоги благодійної організації Christian Aid (Велика Британія), впроваджує в Україні підхід «Підтримка ініціатив спіль­нот» (SCLR – Survivor and community-led crisis response). Механізмом впровад­ження підходу є надання ініціативним групам міні-грантів вартістю до 5000 до­ларів США на реалізацію міні-проєктів допомоги місцевим громадам та спільнотам.

Надихнувшись успішним досвідом втілення в життя громадських ініціатив за допомогою міні-грантів, один із національних шведських ТВ-каналів відвідав Україну та зняв сюжет про життя людей в реаліях війни з метою фандрайзенгу коштів на підтримку українського народу. Переглянути сюжет можна за посиланням: https://player.vimeo.com/progressive_redirect/playback/901880758/rendition/1080p/file.mp4?loc=external&log_user=0&signature=6269ec43c5bf9a295ecc5948d0d1d17c48fc9df4129acf7116fb451490aa17de

Підхід «Підтримка ініціатив спільнот» (SCLR  – Survivor community-led response) розроблено та запроваджено ініціативою «Захист від локального до глобального» (Local to Global protection – L2GP). Це міжнародна ініціатива працівників гуманітарних організацій та активістів із різноманітним досвідом у сфері гуманітарного реагування. Основна мета цієї ініціативи – це документування та підтримка місцевих дій щодо захисту, виживання та відновлення під час великих гуманітарних криз. Детальніше на: https://aph.org.ua/uk/resursy/sclr_ua/

Для отримання додаткової інформації щодо впровадження підходу «Підтримка ініціатив спільнот», інструкції з підготовки заявок та зразків супутніх документів звертайтеся до координатора спільноти практиків Янишина Йозефа yanyshyn@aph.org.ua

Долучитися до спільноти практиків можна заповнивши форму за посиланням: https://forms.gle/anbEbgQKrWdoqEMN6