6 грудня 2019 року в Києві  відбудеться міжнародний форум «Лідерство міст у відповіді на епідемії ВІЛ/СНІДу та туберкульозу» за участю мерів, представників міжнародних та національних організацій з 50 міст світу. У фокусі заходу: інновації, технології, муніципальне фінансування та політичне лідерство мерів міст Східної Європи та Центральної Азії.

«Ми живемо в епоху цифрових технологій і стрімких змін, коли саме міста відіграють ключову роль на глобальному рівні в контексті збереження здоров’я людей. Сьогодні у містах проживає більше половини населення планети, а через 30 років – населення міст складатиме аж близько 70%. У містах найбільше сконцентровані епідемії, і саме міста мають необхідну інфраструктуру й ресурси, щоб їх зупинити», – говорять організатори форуму.

Головна тема форуму — досягнення майбутнього без СНІДу й туберкульозу в містах. Основний акцент форуму робиться на обміні досвідом і залученні міст Східної Європи і Центральної Азії (СЄЦА) до міжнародного руху муніципальних лідерів-мерів задля збереження мільйонів життів.

Від обміну досвідом до спільної практичної роботи: спікери Форуму будуть відповідати на запитання: де знайти фінансування програм? Яка ціна збереження життя населення загалом та окремої людини? Який прогрес регіону у боротьбі з епідеміями СНІДу й туберкульозу? Які сьогодні існують підходи до виявлення, тестування й лікування, що довели свою ефективність? А ще будуть обговорені нові технології та сучасні підходи, а також використання мережевого маркетингу. Мери міст, керівники міжнародних агенцій і глобальних ініціатив, лідери громадської думки і кращі експерти з понад 25 країн світу дадуть відповідь на головні питання: чому саме міста відіграють ключову роль у глобальній перемозі над епідеміями СНІДу і туберкульозу і які існують ефективні стратегії пришвидшення таких заходів.

Організатори форуму: Альянс громадського здоров’я за підтримки мера Києва Віталія Кличка й команди КМДА в партнерстві з ЮНЕЙДС та за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією.

Акредитація для журналістів за посиланням: https://bit.ly/385rfkP

Локація форуму: Театр на Подолі, початок об 11:00.

Контакт: Інна Гаврилова (+38096)753 8160

У програмі:

– панельна дискусія мерів міст: Київ й Одеса (Україна), Берн (Швейцарія), Кишинів (Молдова), Світлогорськ і Солігорськ (Біларусь), віце-мерів міст: Бішкек та Ош (Киргизстан), Бельці (Молдова);

– безпрецедентне для регіону СЄЦА одночасне підписання відразу шести декларацій (Паризька та StopTB), що декларують готовність міст подолати епідемії СНІДу й туберкульозу,
Міста: Київ (Україна), Кишинів і Бельці (Молдова), Світлогорськ (Білорусь), Бішкек та Ош (Киргизстан).

Прес-конференція відбудеться одразу після підписання 6 грудня 13:00-13:50;

– ефективні практики, інновації, нестандартні рішення муніципальної влади щодо співпраці з НУО та іншими партнерами, обмін досвідом лідерів спільнот;

– перша церемонія вручення нагороди #вТвоїхСилах / #InYourPower за політичне лідерство у боротьбі з ВІЛ/ТБ у спеціальних номінаціях і за результатами голосування.

Ключові спікери форуму:

• Віталій Кличко, мер Києва (Україна)
  • Андрій Клепіков, виконавчий директор МБФ «Альянс громадського здоров’я», член Правління Глобального фонду від Делегації НУО країн, що розвиваються
  • Роман Гайлевич, директор ЮНЕЙДС в Україні
  • Геннадій Труханов, мер Одеси (Україна)
  • Кевін Осборн, директор Міжднародного товариства боротьби зі СНІДом (IAS)
  • Мішель Казачкін, професор, лікар, дипломат і адвокат, спеціальний посол ООН з питань ВІЛ/СНІДу в регіоні СЄЦА, член Глобальної Комісії з питань наркополітики
  • Лучика Дітіу, директор найбільш впливової у світі групи з протидії туберкульозу Stop TB Partnership
  • Думитру Латичевськи, регіональний менеджер Глобального фонду в країнах СЄЦА
  • Алек Ван Графенрид, мер Берну (столиця Швейцарії)
  • Іон Чебан, мер Кишинева (Молдова)
  • Микола Григоришин, віце-мер Бельц (Молдова)
  • Дмитро Алєйніков, мер Світлогорська (Біларусь)
  • Андрій Жайлович, мер Солігорська (Біларусь)
  • Тетяна Кузнєцова, віце-мер Бішкека (Киргизстан)
  • Нурбек Кадиров, віце-мер Оша (Киргизстан)

Захід буде транслюватись у прямому ефірі англійською і російською мовами. Посилання на сторінку трансляцію в Фейсбук та Ютуб.

Для цитування

Віталій Кличко, мер Києва (Україна):

«Це дуже важливо, що мери багатьох міст світу виступають сьогодні з лідерскою роллю в подоланні захворювань. Питання здоров’я не може бути пріоритетом тільки профільних міністерств, організацій чи окремих міських служб. Здоров’я громадян має стати одним з головних пріоритетів міської влади, а значить – пріоритетом у роботі мерів. У наших силах взяти під контроль поширення ВІЛ і туберкульозу, впровадити ефективні програми для їх лікування. Київ підписав Паризьку декларацію в 2016 році. Ми прийняли і фінансуємо міську програму, працюємо, в першу чергу, з групами, які найбільш уразливі до ВІЛ. Завдяки нашій ефективній роботі кількість нових випадків інфікування ВІЛ у Києві починає зменшуватись. Але викликів ще багато. І ми продовжуємо впроваджувати кращий світовий досвід, об’єднуємо зусилля з міжнародними організаціями, з муніципальною владою інших міст у подоланні ВІЛ та туберкульозу».

Андрій Клепіков, виконавчий директор Міжнародного благодійного фонду «Альянс громадського здоров’я» (Україна):

«Альянс громадського здоров’я працює з містами регіону вже четвертий рік, реалізуючи стратегію прискореної відповіді на епідемії ВІЛ/СНІДу та туберкульозу. На форумі ми представимо інфографіку та тренди з основними даними щодо статистики та фінансування у країнах регіону. Зазначу, що наразі зацікавленість міст у співпраці зростає. Так, кількість міст-партнерів за останній рік зросла з 5 до 25. Лікарі, соціальні працівники, медсестри, громадські організації робили та продовжують робити свою роботу. Але важливою є ще одна складова: політичне лідерство. Кожний, хто не випадково опинився у кріслі мера, у кого є повноваження приймати рішення, має приймати їх на користь людей. У сфері боротьби зі СНІДом і ТБ у містах це означає використання інноваційних підходів і науково-доведеної міжнародної експертизи, виділення коштів на профілактику й лікування, а також іншу важливу роботу, яка дозволяє рятувати життя. Партнерство міста і неурядових організацій – ключ до успіху й майбутнього міст, вільних від СНІДу і туберкульозу”.

Роман Гайлевич, директор ЮНЕЙДС в Україні:

«Згідно останнього звіту ЮНЕЙДС, оприлюдненого до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, регіон СЄЦА – єдиний регіон у світі, де кількість нових випадків ВІЛ продовжує зростати. Тому саме тут так важливо втілення стратегії пришвидшеної відповіді на епідемію. Квінтесенцією цієї стратегії є ініціатива перемоги над СНІДом у великих містах, де мешкає близько 70% всіх людей, які живуть з ВІЛ. ЮНЕЙДС спільно з IAPAC на глобальному рівні є координаторами цієї ініціативи. Вітаючи й гаряче підтримуючи особисте лідерство мерів міст, які підписали Паризьку декларацію і Декларацію подолання туберкульозу, я хочу відзначити той факт, що у всіх цих містах працюють координаційні ради з питань ВІЛ/СНІДу й туберкульозу, до складу яких входять ключові спільноти. Спільна робота міської влади і спільнот, на мою думку, є серцем і рушійною силой позитивних змін».