9 серпня 2017 року відбулася урочиста церемонія підписання Меморандуму про взаєморозуміння і співпрацю між Сумською обласною державною адміністрацією та Міжнародним благодійним фондом «Альянс громадського здоров’я» (Альянс), в рамках реалізації відповідних державних програм з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусних гепатитів. Підписання Меморандуму свідчить про глибоке зацікавлення керівництва області  щодо впровадження програм протидії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та іншим соціально небезпечним захворюванням та подальшої співпраці органів державної влади на місцях та організацій громадянського суспільства.

Будучи одним з офіційних співвиконавців заходів Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014–2018 роки, Альянс, зокрема в рамках програми «Інвестиції заради впливу на епідемії туберкульозу та ВІЛ-інфекції», що фінансується Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, робить значний внесок у подолання епідемій в Сумській області. Зокрема, протягом 2016 було надано технічної  підтримки та профінансовано виконання комплексних заходів протидії поширенню вищезазначених захворювань на території області на загальну суму понад 13 млн 697 тис грн. Впровадження програм профілактики соціально небезпечних захворювань серед груп найвищого ризику інфікування ВІЛ починає давати результати – профілактичними послугами охоплено понад 7 тисяч осіб,  спостерігається динаміка до зниження рівня ризикованої поведінки серед уразливих груп. Багаторічне впровадження профілактичних програм в Сумській області (з 2001 року) дозволило досягти високих показників безпечної поведінки серед ключових груп ще в 2011 році та втримувати ці показники протягом наступних років. Збереження роботи програм у цих напрямках та їхнє адекватне фінансування є запорукою стабілізації епідемії в області. Суттєвим є факт включення до обласного бюджету коштів на забезпечення соціального супроводу пацієнтів замісної підтримувальної терапії, які надаються громадською організацією «Клуб «Шанс»» через механізм соціального замовлення.

В області впроваджується програма медико-соціального супроводу хворих зі стійким,  мультирезистентним туберкульозом – завдяки чому показник виліковування вищий за середній по України (87% успішно вилікуваних пацієнтів при загальноукраїнському показнику 47,7%). В рамках проекту з розширення доступу до ефективного лікування вірусного гепатиту С  81 пацієнт з груп  ризику отримав лікування препаратами прямої противірусної дії. Ефективність лікування становить понад 90, що майже вдвічі більше, аніж за старими схемами.

Втім, в ситуації скорочення міжнародного донорського фінансування з одного боку, обмеженими бюджетними можливостями а також подальших зобов’язань, що взяла на себе держава, зокрема, перед Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, вкрай важлива ефективна співпраця і взаєморозуміння з органами державної влади на місцях для забезпечення впровадження подальших комплексних програм з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та інших соціально небезпечних захворювань.

Саме тому підтримка з боку Сумської обласної державної адміністрації, особисте лідерство її голови Миколи Клочка, який усвідомлює що досягти ефективної відповіді на епідемію можливо лише шляхом продуктивної співпраці державних  органів та громадських організацій, які мають неоціненний багаторічний досвід профілактичної роботи серед груп найвищого ризику.

Голова Сумської ОДА Микола Клочко розпочав захід з твердження: «Я впевнений. що без ефективних змін на місцях неможливе впровадження секторальних реформ на всеукраїнському рівні, зокрема, медичної реформи. Водночас рівень здоров’я нації залежить саме від уваги до найбільш уразливих груп населення. Розумію, що документ, який ми сьогодні підписали з Альянсом громадського здоров’я, не вирішить проблему повністю, але впевнений, що його положення розширять доступ таких людей до кваліфікованої медичної та соціально-психологічної допомоги та знизить ризики поширення соціально небезпечних хвороб».

Як сказав на церемонії підписання Виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я Андрій Клепіков, «Альянс робить вагомий внесок у протидію епідеміям СНІД , туберкульозу та гепатитів в області – в 2017 році це майже 12 млн грн. Сумська область слугує за приклад як у стримуванні епідемії завдяки ефективній профілактичній роботі, так і у фінансуванні надання послуг соціального супроводу громадськими організаціями. Підписаний сьогодні Меморандум зафіксував вже досягнуті результати співпраці та визначив пріоритетні напрями роботи – збільшення виявлення нових випадків ВІЛ-інфекції, збільшення пацієнтів, які отримують АРТ, ЗПТ та розширення сучасного лікування гепатитів».