10 серпня 2017 року у Дніпрі Управлінням забезпечення прав людини Національної поліції України,  за участі Альянсу громадського здоров’я, були проведені навчальні збори керівників ізоляторів тимчасового тримання (ІТТ), самостійних конвойних підрозділів та відділів організації діяльності ІТТ. Навчання пройшли понад 40 офіцерів з Головних управлінь Національної поліції Дніпропетровської, Запорізької, Донецької, Луганської та Харківської областей. Важливим стало включення у навчальну програму питань співпраці з поліцією в рамках впровадження програм профілактики та лікування соціально-небезпечних захворювань. Ці питання висвітлив Павло Скала, асоційований директор з політики та партнерства Альянсу, який також представляє в Україні мережу «Поліція та ВІЛ» (LEAHN). Він ознайомив учасників навчальних зборів з правилами особистої безпеки щодо зменшення ризиків інфікування на робочому місці, вітчизняним та міжнародним досвідом роботи у сфері зменшення шкоди. Також були обговорені основні проблеми у сфері дотримання прав людини, зокрема порядок забезпечення безперервності лікування ЗПТ, АРТ, ТБ тощо для затриманих та заарештованих та шляхи їх вирішення.

Висвітлення цих важливих питань також супроводжувалось добровільним самотестуванням учасників на ВІЛ та вірусний гепатит С. Також традиційно корисними виявилися навчальні фільми для поліції, підготовлені минулого року Офісом UNODC в Україні спільно з неурядовими та міжнародними організаціями. Кожен учасник отримав флешку з фільмом та іншими корисними інформаційними матеріалами.

Приємним виявився той факт, що питання, які стосуються програм зменшення шкоди не стали новими для  учасників. Більшість поліцейських вже були добре знайомі з проблематикою забезпечення безперервності ЗПТ, оскільки періодично стикались з відповідними практичними ситуаціями. Відкриттям також стало те, що деякі присутні поліцейські, які працюють в ІТТ, навіть особисто отримували для затриманих пацієнтів, в якості представників, препарат з лікувального закладу на певний термін, та видавали його щоденно своїм підопічним!

Багатьох поліцейських зацікавили можливості Національної Гарячої Лінії з питань наркозалежності та ЗПТ з точки зору допомоги та координації з лікувальними закладами у забезпеченні безперервності лікування для затриманих та заарештованих пацієнтів.

Захід став продовженням практики співпраці Альянсу та Національної поліції України щодо навчання співробітників. Раніше подібні кущові навчальні збори для працівників ІТТ та самостійних конвойних підрозділів за підтримки Альянсу відбулися у Черкасах та Миколаєві.