Про препарат софосбувір як високоефективний у лікуванні вірусного гепатиту С (ВГС) в Україні заговорили порівняно недавно, лише декілька місяців тому він був включений до Реєстру лікарських засобів і нарешті потрапив до тендерних заявок на закупівлю ліків за кошти державного бюджету, які цього разу вперше проводяться через міжнародні організації (зокрема через Програму розвитку ООН).

Поки на державному рівні лише починають готуватись до довгоочікуваного лікування софосбувіром, Альянс громадського здоров’я (далі –Альянс) звітує про перші успішні результати лікування цим новітнім препаратом.

У 2015 році Альянс розпочав першу в Україні програму лікування ВГС софосбувіром для 1500 представників уразливих груп, переважно для осіб з ко-інфекцією ВІЛ/ВГС та наркозалежних. Завдяки співпраці з МОЗ та підтримці міжнародних донорів станом на 01.02.2016, 379 осіб, із них 366 із ко-інфекцією ВІЛ/ВГС вже отримали доступ до ефективного лікування.

203 пацієнти вже успішно завершили курс лікування! За стандартом, через 12 тижнів після закінчення терапії пацієнти мають пройти контрольне обстеження – за його результатами у 90% вірус гепатиту С більше не визначається . Це величезний крок вперед у порівнянні зі старими схемами лікування (пегінтерферон + рибавірин), коли позитивний результат не перевищував 50%. Завдяки ефективності використання софосбувіру у пілотній програмі лікування ВГС Альянсу препарат у 2015 році було включено до Уніфікованого клінічного протоколу лікування ВГС.

В рамках реалізації програми лікування Альянсу лікарі мають змогу отримати консультації від міжнародних експертів та взяти участь у тренінгах щодо новітніх світових практик лікування гепатитів. А пацієнти отримують не просто препарати, а й соціальний супровід спеціалістів громадських організацій, що сприяє більшій прихильності до лікування і збільшує вірогідність успішного результату.

У січні 2016 року розпочався другий етап програми лікування ВГС Альянсу, розрахований на щонайменше 500 пацієнтів. Ми сподіваємось, що оголошений нещодавно тендер на закупівлю софосбувіру за державні кошти через міжнародні організації (ПРООН) буде проведено прозоро та ефективно, і ціна препарату не перевищуватиме закупівельну ціну Альянсу 2015 року! Нагадаємо, що у 2014 році Альянсу вдалось домовитись з компанією-виробником про кардинальне зниження ціни, що дало змогу вперше в Україні закупити софосбувір за ціною 900 доларів США/курс (в деяких країнах вартість аналогічного курсу може перевищувати 80 000(!) доларів США). Слід зазначити, що саме заходи, які ініціював Альянс – адвокаційна кампанія «Вимагаємо лікування!» та інноваційна програма лікування стали стимулом того, що про епідемію гепатиту С почали говорити не лише небайдужі громадські активісти, а й державні чиновники та лікарі, і нарешті була прийнята Державна цільова програма для лікування ВГС.

Ми свідомі того, що це лише початок. Кількість осіб, які проходять чи планують почати лікування – це незначна частка пацієнтів, які його нагально потребують. Але перші кроки зроблені, і це дає надію тисячам хворих на гепатит С в Україні. Альянс громадського здоров’я продовжує системно відстоювати на національному та міжнародному рівнях інтереси людей, які потребують цього життєво-необхідного лікування.

Контактна особа: Мирослава Андрущенко 095 271 09 31, andrushchenko@aph.org.ua.