Альянс продовжує працювати над розширенням доступу до лікування гепатиту С! Стартував другий етап програми лікування новітнім препаратом противірусної дії –Софосбувіром.

Альянс розширяє доступ для представників уразливих груп до лікування гепатиту С в Україні

З січня 2016 року Альянс громадського здоров’я розпочав другий етап програми лікування вірусного гепатиту С (ВГС) інноваційним препаратом прямої противірусної дії – Софосбувір .

Завдяки ініційованій Альянсом Всеукраїнській кампанії «Вимагаємо лікування!», активній адвокаційній роботі спільно з партнерами з усіх регіонів, у жовтні 2013 року була розпочата перша в Україні програма лікування гепатиту С пегінтерфероном та рибавірином, а з 2015 року, також вперше в країні, Альянс почав лікування Софосбувіром. Станом на 01.01.2016 р. до програми було залучено 320 осіб, із яких 161 вже завершили повний курс лікування, практично в усіх фінальне тестування показало відсутність вірусу гепатиту С. До кінця року таке лікування зможуть отримати не менше 1500 осіб. Завдяки адвокаційній діяльності Альянсу та підтвердженню ефективності лікування Софосбувіром, препарат було включено до Державного реєстру лікарських засобів та Уніфікованого протоколу з лікування ВГС, що відкриває шлях до державних закупівель препарату та включення його в програми лікування, що фінансують з держбюджету.

Цьго рокуці лікування ВГС розпочнеться ще у п’яти регіонах України (загалом охоплено вже 14 областей), планове охоплення – не менше 500 осіб. З переліком закладів охорони здоров’я, на базі яких проводиться лікування, та НУО, які надають супровід пацієнтів, можна ознайомитись за посиланням.

Згідно з оновленими критеріями відбору учасників, отримати лікування зможуть не лише люди з ко-інфекцією ВІЛ/ВГС, але й інші представники уразливих груп, зокрема, пацієнти замісної підтримувальної терапії, споживачі ін’єкційних наркотиків, працівники комерційного сексу тощо, у яких не виявлено ВІЛ-інфекцію.

Звертаємо увагу пацієнтів, які відповідають критеріям відбору:

• в областях, де лікування проводиться лише на базі Центрів профілактики та боротьби зі СНІДом, його зможуть отримувати тільки особи, у яких виявлено ВІЛ-інфекцію.

• Альянс, підтримуючи антикорупційну кампанію Глобального фонду «Час повідомляти!» (http://www.ispeakoutnow.org/home-page-ru/), акцентує увагу на тому, що одним з пріоритетів програми з лікування ВГС є захист прав пацієнтів з уразливих груп населення, у т.ч. на безкоштовне лікування. У разі виникнення корупційних ситуацій під час постановки на облік пацієнтів або необґрунтованих пропозицій від персоналу проекту щодо отримання від пацієнтів незаконних винагород, прохання докладно повідомляти про такі випадки на електронну адресу Альянсу porada@aph.org.ua.

Альянс не зупиняється на досягнутому, а продовжує активну діяльність у сфері адвокації та лікування, впливаючи цим на подолання епідемії гепатиту С в Україні.