Протягом 21-го року Альянс громадського здоров’я забезпечив виявлення 70% нових випадків ВІЛ в Україні


Інформаційне повідомлення з нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом


Незважаючи на виклики, які вже другий рік ставить перед нашою державою  пандемія COVID-19, ми можемо стверджувати – при вдумливому інноваційному підході до профілактики, залучаючи традиційно менш охоплені послугами групи населення і  враховуючи специфічні умови роботи з ними – досягнення амбіційних стратегічних цілей ООН з протидії епідемії ВІЛ/СНІД 95-95-951 абсолютно реальне.

З перших днів своєї діяльності в Україні саме ця проблематика була ключовою для Альянсу – недаремно 1 грудня у нас ще і день народження, 21 рік інтенсивної та надзвичайно цікавої роботи. Ми завжди були і залишаємось на передовій боротьби з епідеміями – у 2021 році 70% всіх виявлених в Україні випадків ВІЛ було здійснено за безпосередньої участі Альянсу, а наш внесок в каскад лікування склав 55%!

Розпочавши свою діяльність у роки, коли практично всі заходи протидії ВІЛ здійснювалися за кошти міжнародних донорів, Альянс був свідком того, як потужним гравцем у сфері протидії ВІЛ ставала держава – і зараз, коли частина послуг вже фінансуються з держбюджету (наприклад, профілактика та догляд і підтримка), використовуючи моделі, напрацьовані фахівцями громадських організацій, – ми виступаємо стратегічним партнером у національній відповіді на епідемію, завжди «підставляючи плече» там, де потрібна експертна підтримка, впровадження та пілотування інноваційних підходів. У 2021 році Альянс розпочав реалізацію нового компоненту “Охоплення важкодоступних представників ключових груп за допомогою моделі “Втручання силами рівних”, мета якого – відслідкувати мережу зв’язків представників ключових груп та розширити залучення до наявних базових гарантованих програм профілактики, які фінансуються за державний кошт. Напрямки, які впроваджує Альянс – комплементарні до програм профілактики, які реалізуються за кошти державного бюджету, що дає змогу клієнтам отримати додаткові послуги, які не входять до базового пакету. Гарним прикладом є започаткований у 2021 році формат програми з доступу до лікування вірусного гепатиту С для пацієнтів  з ВІЛ з ключових  груп, де держава разом з Альянсом виступають співвиконавцями. В рамках цього підходу закупівля та постачання ліків здійснюється державними структурами, а Альянс забезпечує пошук пацієнтів, їх перенаправлення на діагностику  та лікування ВГС, соціальний  супровід та інформування. За цією моделлю за 10 місяців 2021 року вже більше 2 тисяч ВІЛ-позитивних пацієнтів отримали комплексний пакет послуг, з них 1,6 тис. вже завершили повний курс лікування.

Завдяки впровадженню низки інноваційних проектів каскад послуг з ВІЛ у групі наркозалежних людей значно покращився – від 58-91-73-74 у 2017 році (знають про ВІЛ-позитивний статус – перебувають на обліку – отримують АРТ – досягли невизначуваного рівня вірусного навантаження) до 64-94-92-82 (за даними біоповедінкового дослідження 2020 року).

Альянс залишається на передовій і по супроводу пацієнтів замісної підтримувальної терапії – з 16 478 осіб, які отримують лікування, на психосоціальному супроводі знаходиться 5,6 тис. (33%), завдяки чому  досягнуто високого показника – 95,6% ВІЛ+ пацієнтів ЗПТ отримують АРТ. Розвиваються і послуги доконтактної профілактики – завдяки послугам соціального супроводу за 10 міс. 2021 р. майже 3000 людей розпочали прийом, що є важливим кроком у профілактиці ВІЛ за сучасними підходами. 130 тис молодих людей отримали інформацію та консультації зі зменшення шкоди та сексуального здоров’я завдяки інноваційній цифровій платформі Drugstore.

25 мобільних амбулаторій Альянсу успішно надають послуги профілактики ВІЛ/ІПСШ для представників уразливих груп у віддалених містах та селах, в нічний час та в умовах локдауну, наближаючи послуги до клієнтів.

Вже другий рік поспіль ми працюємо в умовах пандемії, але це не звужує нашу діяльність, а лише сприяє тому, що виробляються нові підходи та моделі. Оптимізований час роботи, переведення діяльності із закритих приміщень на вулицю, попередній запис, регулювання черг, видача працівникам і клієнтам захисних масок та засобів дезінфекції, консультування в дистанційному форматі сприяли забезпеченню безперебійного надання послуг профілактики ВІЛ-інфекції для клієнтів у  2021 році. Завдяки адвокаційній діяльності Альянсу та кропіткій роботі з державними і неурядовими партнерами майже 90% пацієнтів ЗПТ було переведено на самостійний прийом препарату в умовах жорсткого локдауну, що зменшує ризики переривання лікування у ситуаціях періодичного посилення протиепідемічних заходів. Запроваджено нові підходи – транспортування клієнтів в лікувальні установи, доставка препаратів ДКП поштою, забезпечення підтримки та патронажу на дому клієнтів з обмеженими можливостями, підтримка представників ключових груп під час амбулаторного лікування COVID-19 та самоізоляції.

Значний внесок у протидію епідемії ВІЛ зроблено і на міжнародному рівні! В рамках підходу Fast Track Cities протягом січня-червня 2021 р. у 12 містах/регіонах країн Східної та Центральної Азії продемонстровано 14% збільшення кількості ЛЖВ, які перебувають на обліку, а кількість ЛЖВ, що приймають АРТ, збільшилась на 12%. Попри конкурентність ресурсів в охороні здоров’я, в 2021 вдалося збільшити національне фінансування програм з ВІЛ/СНІДу: Таджикистан вперше виділив кошти в рамках держсоцзамовлення на підтримку пацієнтів, які отримують АРТ, на суму $11,5 тис., а у Північній Македонії вдалося проадвокувати збільшення фінансування програми зі СНІДу у 2022 р. на 42,5% (з (з 1,42 млн євро до 2,02 млн євро).

У Всесвітній день боротьби зі СНІДом Альянс підтверджує свою відданість справі подолання епідемії і готовий далі бути активним партнером держави та міжнародних  організацій виробленні ефективних підходів до впровадження комплексних програм профілактики ВІЛ та забезпечення максимальних можливостей їхнього державного фінансування!


1 Згідно з проголошеною Об’єднаною програмою ООН стратегією Fast Truck до 2030 року 95% ВІЛ-інфікованих мають знають свій статус, 95% мають розпочати антиретровірусну терапію та у 95% осіб, що перебувають на лікуванні, вірусне навантаження максимально знижене (не визначається).