Раді повідомити, що Міжнародний благодійний фонд “Альянс громадського здоров’я” вже другий рік поспіль організовує конкурс для медіа «Наркозалежність vs наркополітика: проблеми та шляхи їх вирішення в Україні». Ми запрошуємо представників/ць національних і регіональних ЗМІ взяти участь у конкурсі найкращих журналістських матеріалів на тему наркополітики та захисту прав наркозалежних/пацієнтів замісної підтримувальної терапії (ЗПТ). У рамках діяльності передбачені пресвізити у регіони України та навчальні заходи для представників/ць медіа.

На конкурс приймаються роботи авторів/ок чи редакційних колективів, які опублікували (або видали в етер) тексти/сюжети з 1 січня по 12 листопада 2021 року.

Всеукраїнський конкурс для медіа створений для більш широкого інформування населення України про сучасні методи профілактики та лікування наркозалежності з акцентом на особливості впровадження та розширення лікування у  медичних закладах надання ЗПТ, збільшення доступу наркозалежних пацієнтів до комплексних послуг державної програми з профілактики ВІЛ/СНІДу, вірусного гепатиту С, туберкульозу, проблеми дотримання прав тих, кого торкнулася проблема наркозалежності.

Одним із основних завдань конкурсу є висвітлення необхідності реформування та лібералізації державної репресивної наркополітики України, а також декриміналізації наркозалежних людей із використанням практичних успішних прикладів такої роботи в Україні та дієвих практиках розвинених країн.

Журі, до складу якого увійдуть відомі українські редактори/ки і журналісти/ки, а також громадські активісти/ки і представники/ці Альянсу, визначить по одному переможцю/ниці в таких категоріях:

  • Телебачення та радіо
  • Друкована преса
  • Інтернет-видання
  • Блогінг

Переможці/ниці журналістського конкурсу отримають відповідні дипломи та заохочувальні призи. Окрім того, у рамках цього конкурсу передбачено окремі відзнаки за ініціативні матеріали, наприклад, цикл текстів/сюжетів, створення спецпроєктів, колаборація кількох редакцій тощо.

Вимоги до конкурсних матеріалів:

  • Тексти/сюжети/радіоетери можуть бути підготовлені будь-якою мовою національних меншин (за наявності перекладу українською чи російською мовами).
  • Публікації повинні відображати українські реалії та, бажано, містити посилання на найкращі світові практики, демонструвати реальний стан речей із акцентом на шляхи вирішення цих проблем.
  • Журі надаватиме перевагу текстам/сюжетам/етерам, що аргументовано, на прикладах найкращих світових практик, доводять необхідність у розширенні доступу наркозалежних до замісної підтримувальної терапії та сприяють декриміналізації людей із наркозалежністю. Фокус має бути спрямований на протидію організованому наркобізнесу, а не на стигму чи дискримінацію наркозалежної людини.
  • Також у публікаціях можуть висвітлюватися окремі аспекти, наприклад, жіноча наркозалежність та її табуйованість в українському суспільстві, зміни наркосцени та підліткова залежність з акцентом на синтетичні наркотичні речовини тощо.
  • Усі матеріали, надіслані представниками/цями медіа, мають бути оригінальними та не містити плагіату.
  • Один автор чи авторка (редакторський колектив) можуть надсилати на конкурс необмежену кількість робіт.
  • Щоб стати учасником/цею конкурсу, треба внести дані про розміщений матеріал у реєстраційну форму за посиланням: https://forms.gle/6xRHwdCU2f67o23s8

Кінцевий термін подання матеріалів – 12 листопада 2021 року (18:00).

За перебігом конкурсу ви можете стежити на нашому сайті https://aph.org.ua/uk/golovna/  та FB-сторінці https://www.facebook.com/AlliancePublicHealth.

Найкращі матеріали будуть опубліковані на інформаційних ресурсах МБФ “Альянс громадського здоров’я”, тому, надсилаючи заявку на конкурс, автори/ки автоматично дозволяють такі публікації.

II Всеукраїнський конкурс для журналістів «Наркозалежність vs наркополітика: проблеми та шляхи їх вирішення в Україні» відбувається в рамках проєкту «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря  туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні», який упроваджується МБФ «Альянс громадського  здоров’я» за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та  малярією.