З 13 по 16 червня в Україні з робочим візитом знаходиться команда проекту EQUIP. Це проект, який допоможе розширити доступ до інноваційної діагностики та лікування вірусного гепатиту С для представників уразливих груп.

Лідерство та успішний досвід Альянсу громадського здоров’я у впровадженні програми лікування вірусного гепатиту С для представників уразливих груп в Україні може стати наочним прикладом того, як імплементація програм лікування неурядовими організаціями, може стати прогресивним механізмом у забезпеченні доступу до лікування.

14 червня представники Альянсу та міжнародні експерти проекту EQUIP здійснили перший спільний сайт-візит до Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л. В. Громашевського. Оскільки в рамках проекту EQUIP планується розширення доступу до лікування вірусного гепатиту С препаратами прямої противірусної дії для уразливих груп, під час візиту експерти ознайомились із досвідом лікування комбінованим препаратом софосбувір/ледіпасвір, який був наданий в рамках проекту «Розширення доступу до ефективного лікування вірусного гепатиту С через моделі лікування на рівні громад для уразливих груп населення в умовах обмежених ресурсів України», який впроваджується Альянсом. Сергій Філіппович, Директор департаменту лікування, закупівель та управління поставками, також розповів про інтеграцію послуг з діагностики та лікування вірусних гепатитів у програми профілактики, які реалізуються Альянсом, та забезпечення сталості заходів з профілактики ВІЛ та вірусних гепатитів для уразливих груп.

Планується, що вже найближчим часом Альянс спільно з Міністерством охорони здоров’я України (МОЗ), Центром Громадського здоров’я МОЗ України та БО “Всеукраїнська мережа ЛЖВ” буде долучений до виконання проекту EQUIP, який підтримується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Завдання проекту EQUIP в Україні – реалізація демонстраційного проекту, який передбачає

– Розширення доступу до швидкого тестування на ВІЛ/ВГС серед споживачів ін’єкційних наркотиків.

– Спрощення попередньої діагностики та подальшого моніторингу, необхідних для лікування вірусного гепатиту С.

– Одночасне тестування осіб на ВІЛ та ВГС.

– Початок лікування осіб із позитивним результатом тесту на ВІЛ.

– Визначення економічної ефективності та інвестиційної привабливості застосування передової клінічної практики в лікуванні ко-інфекції ВІЛ/ ВГС.