В рамках першого та другого етапів проекту «Розширення доступу до ефективного лікування гепатиту С через моделі лікування на рівні громад для уразливих груп населення в умовах обмежених ресурсів України» (далі – Проект) передбачалося надання лікування вірусного гепатиту С (далі – ВГС) для 750 осіб. Станом на 1 травня 2016 р. загалом 782 пацієнти отримали доступ до лікування ВГС у 19 закладах охорони здоров’я України. Планові показники двох етапів досягнуто. В той же час, набір пацієнтів до другого етапу проекту триває й очікується, що у травні-на початку червня, буде залучено ще близько 360 осіб.

Про успішність новітнього лікування говорить стійка вірусологічна відповідь, яку досягли 92% пацієнтів. Досягненню високих результатів лікування серед представників груп ризику сприяє соціальна підтримка пацієнтів під час лікування, яка реалізується завдяки успішному партнерству неурядових організацій і закладів охорони здоров’я в рамках впровадження моделі надання лікування ВГС на рівні громад.

Щодо характеристик учасників Проекту: 84% – мають ВІЛ-позитивний статус, 96% із яких отримують АРТ. 80% складають люди, що вживають ін’єкційні наркотики, із яких 9% є учасниками програми ЗПТ. 13% пацієнтів Проекту мали попередній невдалий досвід лікування двокомпонентною схемою: пегільований інтерферон + рибавірин.

З переліком критеріїв щодо включення до проекту лікування ВГС, переліком закладів охорони здоров’я, на базі яких проводиться лікування ВГС, та НУО, які надають соціальний супровід пацієнтам, можна ознайомитись за посиланням.

У квітні також було проведено 2 тренінги для лікарів та соціальних працівників, залучених до виконання Проекту, з метою покращення знань та вдосконалення навичок, необхідних для ефективної реалізації Проекту. Загалом 45 учасників із 17 регіонів України взяли участь у двох дводенних тренінгах. Учасники тренінгів високо оцінили актуальність теми та важливість отриманої інформації та набутих навичок.