31 травня 2022 року об 11:00 за київським часом (GTM+3) відбудеться онлайн захід “HelpNow – допомога, що не може чекати! Відповідь на нові виклики –  підходи в Україні та за кордоном: доступ до лікування, телемедицина, шелтери, гуманітарна та соціальна підтримка для ключових груп, які постраждали від війни.”

Попередня реєстрація: https://bit.ly/39OOwNz

Мова заходу: українська, англійська.

 Цілі заходу:

  • Представити HelpNow HUB, діяльність та послуги для ключових груп щодо доступу до АРТ, ПТАО, лікування туберкульозу та вірусних гепатитів, медичної, психологічної, соціальної та прямої гуманітарної підтримки;
  • Порівняти та обговорити  підходи та заходи підтримки в країнах, які приймають українських біженців на прикладі Молдови, Польщі та Німеччини.
  • Доступ для внутрішньо переміщених українців та біженців до онлайн-консультування за принципом телемедицини в Україні та інших країнах . 
  • Обговорити питання притулків в Україні та приймаючих країнах для вимушено переміщених внаслідок війни українців.
  • Обговорити виклики та прогалини у доступі до медичних та інших необхідних послуг для ключових груп, уражених ВІЛ, та наступні кроки.

Додаткова інформація:

24 лютого 2022 року Росія розпочала нищівний напад на Україну. За перші тижні понад п’ять мільйонів біженців з України перетнули кордони з сусідніми країнами, і ще багато були змушені переїхати всередині країни. Біженці та внутрішньо переміщені українці, зокрема  люди, які живуть з ВІЛ, та інші ключові групи населення, є особливо уразливими через загрозу втрати доступу до послуг та лікування.

За даними Організації Об’єднаних Націй (ООН), станом на 16 травня понад 14 мільйонів людей покинули свої домівки в Україні з початку війни, включаючи внутрішньо переміщених осіб та біженців. Понад шість мільйонів виїхали до сусідніх країн, а вісім мільйонів людей вважаються переміщеними всередині самої розореної війною країни.*

Неурядові організації з України, а також регіональні та міжнародні організації, національні громадські організації з приймаючих країн разом з українськими державними установами організували служби екстреної допомоги щодо доступу українців до лікування в Україні та в усьому світі.

За ці 3 місяці війни було багато зроблено для підтримки українських біженців із ключових популяцій. Різні країни та громади практикують різні підходи з однією метою: надати важливу підтримку та допомогу тим, хто її потребує, українським біженцям із ключових груп та людям, які живуть з ВІЛ, та були змушені покинути свої домівки.

У рамках цього заходу ми хотіли б висвітлити те, що вже зроблено щодо підтримки українських біженців з числа ключових груп населення, порівняти підходи країн, найкращі практики та/або історії успіху, а також обговорити існуючі  проблеми і бар’єри, та шляхи їх подолання.

 В регіоні СЄЦА проєкт APH SoS_Project 2.0 разом із партнерами надає підтримку пацієнтам з ВІЛ, туберкульозом та людям, які потребують ПТАО, які переміщуються  до інших регіонів України та в інші країни. Унікальний сервіс допомоги «HelpNow» був створений протягом першого тижня війни та розпочав свою роботу 1 березня 2022 року. Цей сервіс надає інформацію, яка допомагає українцям отримати доступ до АРТ, ПТАО, протитуберкульозних препаратів, ліків від вірусних гепатитів та психологічну  допомогу в Україні, а також за кордоном. 

Команда HelpNow разом із партнерами впроваджує підходи,  максимально орієнтовані на пацієнта, з метою комплексного забезпечення потреб людей, які звертаються за допомогою . На даний момент консультаційним центром сервісу #HelpNow вже скоординовано понад 1000 запитів від українців і ця кількість зростає з кожним днем. У квітні 2022 року Альянс громадського здоров’я спільно з Альянсом Консалтансі розпочали проєкт «Відповідь на надзвичайну ситуацію у зв’язку з війною з метою підтримки внутрішньо переміщених осіб в Україні та українських біженців за кордоном – представників ключових спільнот» для підтримки безперервності послуг для українських біженців з ключових груп, які вимушено переміщуються до інших країн. Проєкт реалізує програми швидкого реагування на надзвичайні ситуації, з метою надання максимальної підтримки в країнах, які приймають українців, задля забезпечення найбільш критичних потреб біженців, які належать до ключових груп, найбільш уразливих до ВІЛ/СНІДу. Саме з цією метою створено та працює «HelpNow HUB».*

* https://data2.unhcr.org/en/documents/details/92808