24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом.

Сьогодні кожен четвертий хворий на туберкульоз залишається непоміченим вітчизняною системою охорони здоров’я! Через відсутність у зоні військових дій на Сході України мінімально необхідних умов для раннього виявлення, розвиток епідемії ТБ взагалі набув неконтрольованого характеру «чорної діри», що є реальною загрозою для інших регіонів держави, особливо зважаючи на високий рівень міграції та кількості внутрішніх переселенців. Це катастрофічна ситуація, на яку сьогодні мають звернути особливу увагу політики, чиновники та представники вітчизняних медіа!

Останнім часом все більшого поширення у світі і в Україні набувають форми туберкульозу, не чутливі (резистентні) до більшості традиційних препаратів. Україна посідає 5 місце у світі за рівнем поширеності мультирезистентного туберкульозу (МРТБ)! За результатами першого національного епідеміологічного дослідження рівень МРТБ серед хворих, яким вперше в житті встановлено діагноз, складає 22,0%; серед осіб з повторними випадками ТБ – 55,6%.

Україна досі має найгірші в Європі показники успішності лікування туберкульозу – виліковуються лише 71% серед нових випадків туберкульозу та 34% серед випадків МРТБ.

Міжнародний благодійний фонд «Альянс громадського здоров’я» (далі – Альянс) як співреципієнт гранту Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією (далі – Глобальний Фонд), спрямовує основні зусилля з протидії епідемії туберкульозу на його раннє виявлення серед осіб з груп ризику та забезпечення ефективного лікування пацієнтів з МРТБ.

Протягом 2015 року за підтримки Альянсу майже 5 тисяч пацієнтів з МРТБ вже отримали ліки та соціальний супровід; всього заплановано надати курси лікування для 9 300 осіб.

Партнером у забезпеченні супроводу пацієнтів з МРТБ на амбулаторному етапі лікування є Товариство Червоного Хреста України (далі – Червоний Хрест). Результати лікування пацієнтів, які отримували медико-соціальний супровід Червоного Хреста за підтримки Альянсу, вселяють надію: ефективність лікування підвищилася до 89,6% проти 32% серед пацієнтів, які не отримували такої підтримки. Отже, соціальна підтримка хворих, формування прихильності до лікування такі ж важливі для подолання епідемії, як і фінансування лікування туберкульозу.

Якщо вартість курсу лікування чутливого туберкульозу становить $ 35, то при МРТБ вона складає близько $ 2 200, тобто у 62 рази більше! Забезпечення доступу до високовартісного лікування ТБ для представників уразливих груп є одним з ключових завдань Альянсу. Починаючи з 2012 року ми закуповуємо препарати для лікування пацієнтів з МРТБ, кожного року збільшуючи обсяги закупівель. Так, в 2015 році було придбано медпрепаратів на суму 11,7 млн. доларів США, що дасть змогу пролікувати 5250 пацієнтів, або половину всіх пацієнтів з МРТБ в Україні.

У 9% хворих на МРТБ виникають побічні реакції, які часто стають причиною припинення лікування. Щоб мінімізувати випадки відриву пацієнтів від лікування та попередити виникнення стійких форм ТБ, у минулому році Альянс вперше придбав препарати для усунення побічних реакцій для всіх пацієнтів з МРТБ, які цього потребували, що є дуже важливим для покращення їхньої якості життя.

В Україні проблему лікування туберкульозу загострює застарілий підхід до госпіталізації хворих. Середній термін перебування в стаціонарі складає 90 днів, проте, за даними ВООЗ, вже через три тижні після початку лікування більшість хворих перестають становити загрозу для оточуючих і можуть переходити на амбулаторний режим. Тому їх ізоляція у стаціонарі не є обґрунтованою. У своїй роботі Альянс також пропагує сучасні підходи до лікування туберкульозу, які мають бути орієнтовані, в першу чергу, на пацієнта, а це передбачає розширення амбулаторних моделей надання допомоги, практики ведення випадку (кейс-менеджмент), мультидисциплінарні підходи для забезпечення соціально-психологічних потреб пацієнтів.

Незважаючи на суттєве обмеження діяльності гуманітарних організацій на тимчасово неконтрольованій території сходу України, у 2015 році Альянс, здійснив 6 успішних поставок гуманітарних вантажів, серед яких понад 23 тис. упаковок препаратів для лікування туберкульозу. Загострення епідемічної ситуації на сході України стає все загрозливішим.Наприклад, захворюваність на активні форми туберкульозу навіть на підконтрольній Україні території Луганської області зросла майже на 30%, зокрема серед дітей та підлітків – у 2,3 рази! А захворюваність на туберкульоз у поєднанні з ВІЛ (ко-інфекція) серед усього населення підконтрольної території Луганської області збільшилася майже на 30%. Офіційних даних по неконтрольованих територіях взагалі немає. Війна на сході спровокувала формування своєрідної «чорної епідемічної діри», яка може стати центром розповсюдження соціально-небезпечних захворювань в Україні. Альянс й надалі підтримуватиме 14 партнерських громадських організацій в Донецькій та Луганській областях, які працюють за напрямком забезпечення раннього виявлення туберкульозу серед осіб з найуразливіших груп населення.

Альянс впроваджує програми з туберкульозу не лише в Україні, але й в інших країнах Європейського регіону ВООЗ. Зокрема, в січні 2016 року стартував перший трирічний регіональний проект «Зміцнення системи охорони здоров’я для ефективного контролю над ТБ і МРТБ в країнах Східної Європи та Центральної Азії». Альянс разом з Європейською ТБ Коаліцією входить до провідного кола партнерів, залучених до реалізації проекту, концентруючись на його важливому напрямку – координації та об’єднання зусиль партнерів та зацікавлених осіб. Зокрема, це стосується об’єднання зусиль організацій громадянського суспільства з адвокації розвитку систем амбулаторної допомоги хворим з зусиллями адвокації на високому рівні, які ставлять за мету реформування систем охорони здоров’я для посилення ефективності контролю над ТБ в цільових країнах.

З нагоди Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом МБФ «Альянс громадського здоров’я» закликає політиків та відповідальних чиновників усіх рівнів не зволікати з реформуванням системи охорони здоров’я, необхідним для впровадження нових пацієнт-орієнтованих підходів у наданні вчасної та якісної медико-соціальної допомоги хворим на туберкульоз!