29 червня 2017 року в муніципалітеті Бєльці, Молдова, віце-мер Ігор Шеремет і виконавчий директор Партнерства Stop TB (Партнерство «Зупинимо туберкульоз») д-р Лучіка Дітіу, підписали «Декларацію намірів: приєднання до Zero TB Initiative». Бєльці стали другим містом в регіоні Східної Європи і Центральної Азії (СЄЦА), що приєдналися до ініціативи після Одеси, яка в свою чергу приєдналася до ініціативи 30 травня 2017 року.

«Підписання декларації Zero TB має величезне значення для муніципалітету Бєльці, з урахуванням надзвичайно високих показників з туберкульозу. Успіх заходів, що направлені на боротьбу з ТБ, залежить від зусиль усіх зацікавлених сторін. Роль місцевої влади, перш за все грає першорядне значення як в питаннях реалізації муніципальної програми боротьби з туберкульозом, так і в плані підтримки організацій громадянського суспільства. Я вважаю, що підписання цієї Декларації передбачає розширення участі місцевої адміністрації у протидії ТБ та відкриває можливості для залучення міжнародного досвіду. Я хотів би висловити подяку всім сторонам, які сприяли досягненню цього результату», – зазначив віце-мер Ігор Шеремет.

Поряд з іншими країнами Східної Європи, Республіка Молдова стикається з високим рівнем захворювання на туберкульоз. Незважаючи на те, що в останнє десятиліття рівень захворюваності на туберкульоз поступово знижується, ситуація все ще залишається складною. За даними ВООЗ, у 2015 році в Молдові зареєстровано більше 4 000 нових випадків ТБ. Близько 32% нових хворих на туберкульоз мають множинну лікарську стійкість, а 9% з них мають ко-інфекцію ТБ/ВІЛ. Кількість випадків ТБ/ВІЛ постійно зростає і сягає 13 на 100 000 в 2015 році.

Захворюваність на TБ в Бєльцях набагато вище в порівнянні із загальною ситуацією у країні. У 2015 році рівень захворюваності на туберкульоз в Бєльцях та Молдові склав 103,7 і 88,7 відповідно на 100 000 населення. У 2015, в Бєльцях було зафіксовано 152 нових випадки захворювання на туберкульоз. Кожні три дні одна людина захворює на туберкульоз, а кожен четвертий хворий на ТБ має ВІЛ в Бєльцях. Рівень смертності від туберкульозу в Бєльцях протягом останніх кількох років приблизно на 45% вище, ніж в масштабах всієї країни. Рівень захворюваності ТБ/ВІЛ також вище в Бєльцях, ніж в Молдові в цілому (25,3 проти 13 на 100 000 у 2015 році), а також смертність від ТБ/ВІЛ (11,3 проти 4,5 на 100 000 у 2015 році).

Декларація була ініційована в рамках проекту «Прискорена відповідь на епідемію ВІЛ/ТБ серед ключових груп в містах Східної Європи і Центральної Азії», проект який проводиться в п’яти містах регіону СЄЦА. Операційне дослідження, яке почнеться в 2017 році як частина проекту буде направлено на поліпшення показників успіху лікування шляхом просування моделей амбулаторної допомоги та мотивації персоналу первинної медичної допомоги на основі результатів лікування в Бєльцях.

«Я рада бачити зростаючу роль міст в регіоні СЄЦА у відповідь на епідемію туберкульозу. Мені надзвичайно приємно, що Бєльці сьогодні приєдналися до цієї ініціативи», – заявила д-р Лучика Дітіу, виконавчий директор Партнерства Stop TB.

Сергій Філіппович, Директор департаменту лікування, закупівель та управління поставками, Альянсу громадського здоров’я сказав: «Підходи, орієнтовані на пацієнта, передбачають не тільки комплексне медичне обслуговування, а й необхідну соціальну і психологічну підтримку. Така всебічна підтримка значно підвищує ефективність лікування. Наш досвід показує, що використання цих підходів підвищує ефективність лікування пацієнтів з туберкульозом з множинною лікарською стійкістю до 86%. Це в два рази більше, ніж середній показник в регіоні СЄЦА».

Коротка інформація
Проект Zero TB Cities – спільна ініціатива, спрямована на значне прискорення дій по скороченню смертності від туберкульозу та його поширеності в великих містах. На сьогоднішній день Одеса, Україна, Ченнай, Індія; Дурбан, Південна Африка; Карачі, Пакистан; Кісуму, Кенія; Ліма (Карабалло), Перу швидко просунулися в розробці комплексних програм, створенні нових моделей партнерства і приступили до мобілізації ресурсів для цих зусиль.
«Прискорена відповідь на епідемії ВІЛ / ТБ серед ключових груп в містах Східної Європи і Центральної Азії» – це регіональний проект Альянсу громадського здоров’я (Україна), AFEW International (Нідерланди), licit (Швейцарія) і Stop TB Partnership, який фінансується Глобальним фондом під технічним керівництвом відділення ЮНЕЙДС в регіоні СЄЦА, який спрямований на підтримку відповідей міст на епідемії ВІЛ/ТБ серед ключових груп в п’яти містах регіону СЄЦА, включаючи Бєльці. Проект буде реалізований протягом 2017-2019 років і планує розробити ефективні і стійкі міські моделі відповідей на ВІЛ/ТБ, які дозволять знизити смертність від СНІДу і туберкульозу в містах проекту, а також збільшити виділення міського фінансування на інтервенції по боротьбі з ВІЛ/ТБ для ключових груп населення.
Stop TB Partnership веде шлях в світ без туберкульозу – хвороби, яка виліковна, але як і раніше вбиває по три людини щохвилини. Заснована в 2001 році, місія Stop TB Partnership полягає в тому, щоб надавати допомогу кожній людині, яка є вразлива до ТБ, і забезпечити, щоб високоякісна діагностика, лікування та догляд були доступні всім, хто їх потребує. Разом 1 500 наших партнерів є колективною силою, яка трансформує боротьбу з туберкульозом в більш ніж 100 країнах. До них відносяться міжнародні та технічні організації, урядові програми, дослідницькі та фінансові установи, фонди, НУО, громадянське суспільство, громадські групи та приватний сектор.
Альянс громадського здоров’я – провідна неурядова організація, створена в 2000 році, яка значно впливає на епідемії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, вірусного гепатиту та інших соціально небезпечних захворювань в Україні і надає підтримку у відповідях по всьому світу.
Посилення системи охорони здоров’я для ефективного контролю ТБ і МР-ТБ в країнах Східної Європи і Центральної Азії – проект, який фінансується Глобальним фондом для зменшення тягаря туберкульозу і зупинки поширення стійких до лікування форм ТБ в цільових країнах СЄЦА, шляхом забезпечення політичної прихильності і широкого впровадження доказових пацієнт-орієнтованих підходів для надання послуг. Основним реципієнтом гранту ГФ для реалізації проекту є PAS Center (Республіка Молдова). Альянс громадського здоров’я – імплементуючий партнер проекту від імені Європейської ТВ Коаліції відповідає за адвокацію громадянського суспільства в підтримці пацієнт-орієнтованих підходів в регіоні Східної Європи і Центральної Азії.