Алмати підписав Паризьку Декларацію з ВІЛ

20 липня Акімат м. Алмати підписав Паризьку декларацію з закликом зупинити епідемію СНІД у місті.

Підписання проводиться у рамках проекту «Альянса громадського здоров’я» (Україна) «Прискорена відповідь на епідемії ВІЛ/ТБ серед ключових груп у містах Східної Європи та Центральної Азії» за підтримки  Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу в Республіці Казахстан і ОФ «СНІД фонд Схід-Захід в Казахстані». Проект реалізується за кошти Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією протягом 2017-2019 років в п’яти країнах.

Підписання Паризької декларації – важлива і відповідальна задача для всіх мерів міст світу з метою підтримки заходів щодо поліпшення ситуації в своїх містах по виявленню та лікуванню ВІЛ-інфекції, а також зменшення випадків смертей, пов’язаних з ВІЛ-інфекцією та туберкульозом до 2020 року, і завершення епідемії СНІДу до 2030 року.

Без сумнівів, Підписання Декларації приверне увагу мешканців міста до питань ВІЛ-інфекції, що дозволить своєчасно проходити тестування, розпочинати лікування, а Алмати стане прямим учасником міжнародних заходів з охорони здоров’я та отримає доступ до самих передових досягнень і розробок в області ВІЛ і СНІДу. Найкращі світові практики увійдуть до Плану міста Алмати з удосконалення програм по ВІЛ і туберкульозу до 2023 року, дозволить зупинити зростання епідемії ВІЛ та СНІДу і поліпшити здоров’я населення.

В Алмати епідемія ВІЛ-інфекції утримана в концентрованій стадії. З початку епідемії зареєстровано 5172 – випадки ВІЛ – інфекції. За підсумками 2016 року виявлено 448 нових випадків ВІЛ. Парентеральний шлях передачі ВІЛ-інфекції (через кров) серед нових випадків ВІЛ – інфекції в 2016 році склав 30%, статевий шлях передачі – 65%. Для протидії епідемії в місті активно працюють профілактичні програми, завдяки яким тестування на ВІЛ-інфекцію є найвищим в країні.

Андрій Клепіков, директор «Альянсу громадського здоров’я», зазначив: «Алмати знову задає тон відповіді на ВІЛ-інфекцію в регіоні Центральної Азії. Це перше місто регіону, яке підписало декларацію. Це не дивно, оскільки місто вже здійснює реальні кроки у відповідь на епідемію – програми зниження шкоди серед груп ризику фінансуються з коштів міського бюджету».

У церемонії підписання Паризької декларації взяли участь представники Республіканського центру по профілактиці і боротьбі зі СНІД, Управління охорони здоров’я м Алмати, Центру СНІД міста Алмати, структур ООН та інших міжнародних і громадських організацій, посли, люди, що живуть з ВІЛ.

Паризька декларація була підписана в 2014 році. Мери зобов’язалися включити свої міста в програму прискорення заходів з тим, щоб покінчити з епідемією СНІДу шляхом реалізації низки зобов’язань. Ці зобов’язання включають досягнення цільових показників зі СНІДу 90-90-90, завдяки чому 90% людей, що живуть з ВІЛ, будуть знати про своє ВІЛ-статус; 90% людей, які знають про своє позитивний ВІЛ-статус, будуть отримувати антиретровірусне лікування; і 90% людей, які отримують лікування, матимуть пригнічену вірусне навантаження, що дозволить їм залишатися здоровими і призведе до зниження ризику передачі ВІЛ.