29 грудня 2019 року в результаті успішного обміну, проведеного за ініціативи Президента України,  Андрій Яровий разом з 75 іншими полоненими українцями повернувся додому!

Виконуючи важливу гуманітарну місію консультант Альянсу громадського здоров’я Андрій Яровий   26 серпня 2018 року був незаконно затриманий представниками  т.з. «Міністерства державної безпеки Луганської Народної Республіки»  на тимчасово неконтрольованій території  Луганської області.

Перші 6 місяців Андрія незаконно утримували у підвалі  «МДБ ЛНР», потім ще 2 місяці у  «слідчому ізоляторі»  Луганська . 22 лютого 2019 року його незаконно засудили до 10,5 років  тюремного ув’язнення за нібито «контрабанду наркотиків в особливо-великих розмірах» (під час затримання в нього незаконно  вилучили 38 пігулок лікарського наркотичного препарату замісної підтримувальної терапії «Бурпренорфіну гідрохлорид» загальною вагою 0,15 г., який Андрій напередодні цілком законно отримав  у лікувальному закладі  у Києві для самостійного прийому).

В аеропорту Бориспіль полонених військовослужбовців та цивільних заручників зустрічав особисто Президент України Володимир Зеленський та близькі родичі українських бранців,  серед яких були мати Андрія та його молодший брат! На превеликий жаль, батько Андрія не дочекався свого сина і помер від тяжкої хвороби за пів року до звільнення.

На даний час Андрій  разом з іншими колишніми бранцями проходить ретельне медичне освідчення та реабілітацію  у клінічній лікарні «Феофанія».

Альянс громадського здоров’я щиро дякує особисто Президенту України Володимиру Зеленському, своїм міжнародним та національним партнерам,  які переймалися долею Андрія та усіляко сприяли його скорішому звільненню з полону!

Нагадаємо, що  у квітні 2019 року  під час урочистого відкриття 26-ої Міжнародної конференції зменшення шкоди у м. Порто (Португалія) було оголошено про присудження Андрію Яровому   авторитетної  міжнародної нагороди «Carol and Travis Jenkins Award»,  як жертві зухвалого порушення прав людини, пов’язаного з незаконним позбавленням волі за зберігання легально отриманого медичного препарату замісної терапії.

Фото з офіційного сайту Президента України:

https://www.president.gov.ua/storage/j-image-storage/14/80/57/40d4c39f507d381829a9c88049039773_1577653200_extra_large.jpeg?fbclid=IwAR1syA2tVjSW1PyVvO28Wav0xlYB6Pwvdh0SJyvwoKmVKsVvUY2ZnXsoGZk


Українці, які були звільнені та повернулися на підконтрольну Україні територію 29 грудня


Детальна інформація про Андрія Ярового: