З березня по травень Альянс громадського здоров’я впроваджує другий етап оцінки лікувально-профілактичних закладів (ЛПЗ), які надають послуги ВІЛ-позитивним пацієнтам в Україні. За цей час повторну оцінку пройдуть ЛПЗ, що брали участь у першому етапі оцінки, а також нові заклади, які вперше з’являться у рейтингу. Перший етап оцінки тривав з жовтня 2018 р. по січень 2019 р. (включно). За цей час було оцінено 55 ЛПЗ та опитано 948 пацієнтів в 11 регіонах України (крім Дніпропетровської області), які надають послуги ВІЛ-позитивним пацієнтам.

Система рейтингування лікувально-профілактичних закладів, яку запровадив Альянс в рамках реалізації проекту HealthLink, має на меті наступні цілі:

  • Підвищення якості послуг, рівня обслуговування, зменшення стигми та дискримінації зі сторони медпрацівників по відношенню до ВІЛ-позитивних пацієнтів;
  • Надання пацієнтам інформації про ЛПЗ, що є найбільш толерантними, пацієнтоорієнтованими, із високою якістю послуг та сервісів;
  • Технічну допомогу та підтримку ЛПЗ із низьким рейтингом.

Спеціально для полегшення збору та аналізу даних, а також для забезпечення контролю за прозорістю та незалежністю опитування, Альянс громадського здоров’я розробив мобільний додаток «Сheck&Rate». Саме за його допомогою і здійснюється оцінка кожного закладу.

Оцінюванням займається 12 команд громадських раппортерів, що працюють у 12 регіонах України: Київській, Чернігівській, Черкаській, Полтавській, Миколаївській, Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській, Одеській, Донецькій, Кіровоградській областях та м. Києві.

Для подальшого рейтингування ЛПЗ використовуються результати декількох методів збору інформації, а саме опитування пацієнтів, спостереження з фотофіксацією (візуалізація приміщень ЛПЗ, інформаційних матеріалів), опитування адміністративного персоналу ЛПЗ тощо.

Спостереження в ЛПЗ включає в себе два блоки з наступними параметрами оцінки: санітарно-гігієнічні умови, місце очікування, доступ до питної води, інформаційні матеріали для пацієнтів, чистота, температурний режим, стан ремонту приміщень, запис на прийом, перелік безкоштовних послуг для ВІЛ-позитивних пацієнтів та наявність усього комплексу послуг для ВІЛ-позитивним пацієнтів.

Анкета для опитування пацієнтів складається із чотирьох блоків, де оцінюються:

  • орієнтованість ЛПЗ на пацієнта (дотримання конфіденційності та можливі прояви дискримінації по відношенню до пацієнтів, у т.ч. ВІЛ-позитивних);
  • атмосфера закладу (місце очікування, санітарно-гігієнічні умови, охайність персоналу ЛПЗ);
  • час, проведений в ЛПЗ (запис на прийом, час очікування прийому, тривалість прийому);
  • якість послуг (експертність лікаря, уважність лікаря до скарг, ввічливість та доброзичливість персоналу, ефективність лікування, задоволеність якістю послуг, ймовірність повторного звернення до ЛПЗ).

За результатами проведеної оцінки за допомогою додатку «Сheck&Rate» автоматично вираховуються бали, використовуючи спеціальні параметри, та формується рейтинг кожного ЛПЗ. Даний рейтинг є основою для розробки системи мотивування, допомоги та підтримки медичних закладів.

Із результатами системи рейтингування ЛПЗ, а також інформацією про відповідні заклади можна буде ознайомитись вже в кінці травня – на початку червня на офіційній сторінці, яка наразі перебуває у розробці. Кожен бажаючий зможе взяти участь в опитуванні та оцінці ЛПЗ, заповнивши відповідну анкету онлайн, переглянути інтерактивну карту закладів, що надають послуги для ВІЛ-позитивних пацієнтів, та детальніше ознайомитися із основними показниками рейтингу кожного ЛПЗ.