В рамках реалізації Альянсом  громадського здоров’я третього етапу інноваційної для України програми лікування вірусного гепатиту С (ВГС),  2 вересня 2016відбулося засідання Національного наглядового комітету з питань лікування ВГС. Від часу проведення попереднього засідання комітету пройшло більше року, тому під час зустрічі учасники обговорювали результативність чинних програм лікування та планували подальші кроки з метою подолання епідемії гепатиту С в Україні.

Альянс  залишається  ініціатором  змін та прогресивних нововведень у сфері лікування ВГС в Україні, зокрема, в рамках нового етапу програми  лікування:

  • Вперше в Україні застосовуватиметься новий препарат противірусної дії, який має більші, порівняно з софосбувіром, показники ефективності лікування.
  • Чинну програму лікування буде розширено ще на 750 курсів.
  • Програма охоплюватиме 17 областей – будуть включені раніше не охоплені Хмельницька та Донецька області.
  • Буде виділена окрема квота курсів лікування для категорії населення, яка за останні роки стала новою актуальною групою ризику інфікування гепатитом С, охоплення якої ресурсами держбюджету на даний час критично низьке.
  • Буде розпочато впровадження на обласному рівні спільного проекту кількох міжнародних донорських організацій, який зможе створити унікальну модель впливу на епідемію на прикладі  достатньо невеликої чисельності населення, локалізованої у межах однієї області.

Під час засідання було презентовано результати впровадження Альянсом інноваційної програми лікування софосбувіром. Зокрема, проектом охоплено значно більшу за очікувану кількість пацієнтів – 1150 (153% від запланованого). 705 осіб вже завершили лікування. За результатами лабораторного дослідження, після 12 тижнів з моменту завершення лікування, вірус не визначається у 93% пацієнтів. Також в рамках проекту майже 100 лікарів отримали  знання щодо застосування новітніх препаратів прямої противірусної дії.  Детальніше з результатами програми Альянсу та кількісним розподілом курсів лікування Ви можете ознайомитись за посиланням.

Дізнатися про критерії включення в програму можна за посиланням www.aph.org.ua/hepc