Альянс громадського здоров’я за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією розпочинає новий пілотний проект «Фінансування на основі результатів (ФОР) для забезпечення контрольованого лікування хворих на туберкульоз». Головна мета проекту –  відпрацювати нові для України моделі фінансування контрольованого лікування туберкульозу на амбулаторному етапі, які орієнтуватимуть медиків на кінцеві результати – зменшення відривів від лікування та покращення його ефективності. Такий підхід, безперечно, підвищить прозорість використання коштів та дозволить виявити проблемні сфери функціонування контрольованого лікування туберкульозу (ДОТ).  Не менш важливим є і залучення закладів першого рівня надання медичної допомоги, що стане хорошим стимулом для медичних працівників цих закладів.

 

22 – 23 грудня 2016 року в Одесі відбулася презентація проекту, в якій взяли участь головні лікарі Центрів первинної медико-санітарної допомоги, районні фтизіатри та провідні спеціалісти Одеського обласного протитуберкульозного диспансеру. Були обговорені передумови для переходу на амбулаторні моделі лікування туберкульозу, перешкоди, які існують у в регіоні та шляхи їх подолання.

Проект буде реалізовуватись протягом 2017 року в 14 районах Одеської області. Райони для пілотування були відібрані через високий рівень захворюваності, необхідність значного покращення наявних результатів лікування пацієнтів з чутливим ТБ та хіміорезистентним ТБ (далі – ХРТБ) і, водночас, високу прихильність керівництва області до протидії епідемії ТБ,  впровадження нових проектів та взаємодії з міжнародними та неурядовими організаціями та готовність медичних закладів первинної ланки взяти на себе функції контрольованого лікуванню хворих на ТБ на амбулаторному етапі (забезпечення ДОТ).

Результати пілотування даного проекту можуть створити суттєвий базис для загальної стратегії забезпечення сталості програм з туберкульозу, що сприятиме досягненню цілей Глобального плану «Покласти кінець ТБ».

У рамках виконання проекту медичні заклади забезпечуватимуть амбулаторне лікування хворих на туберкульоз під безпосереднім контролем за будь-якою формою супроводу (ДОТ-кабінети при протитуберкульозних диспансерах чи  центрах первинної медико-санітарної допомоги, стаціонари на дому, денні стаціонари тощо) з веденням відповідних документів.

На лікування в рамках проекту будуть набрані 380 пацієнтів як з чутливим ТБ, так і з ХРТБ. Цей пілотний проект передбачає новий спосіб фінансування амбулаторного контрольованого лікування. Заклади-виконавці будуть отримувати оплату за кожного амбулаторного пацієнта, що сприятиме підвищенню ефективності лікування (закінчення лікування з результатом «вилікуваний» або «лікування завершене») та роботі з пацієнтами по формуванню прихильності до лікування (чим вища прихильність пацієнта, тим менше коштів витрачається на його утримання на лікуванні). За виконання індикаторів сплачуватимуться  заохочувальні бонуси, які заклади  зможуть у певних рамках самостійно витрачати, що збільшує їхню зацікавленість у проекті.