ПРЕС-РЕЛІЗ

 

Гепатит С – «заморожена війна» з невидимим ворогом.

Результати загальнодержавного тестування.

 

10 серпня 2016 року Альянс громадського здоров’я (Альянс) під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа центрі оприлюднив результати загальнодержавного експрес-тестування на вірусний гепатит С, яке проводилось спільно з партнерськими громадськими організаціями в усіх областях України з нагоди Міжнародного дня боротьби з вірусними гепатитами в рамках традиційної всеукраїнської адвокаційно-просвітницької кампанії «Вимагаємо лікування!».

Оприлюднені результати тестування на вірусний гепатит С. Всього було протестовано 3 844 особи, у 324 випадках (8,5%) експрес-тест показав позитивний результат наявність антитіл до вірусного гепатиту С.

Важливо відзначити, що тестування проходили просто випадкові перехожі, адже акція проводилась на центральних вулицях, у парках та скверах. Для багатьох такий результат став повною несподіванкою, оскільки підступною рисою гепатиту С є те, що він тривалий час не має клінічних проявів.

Серед осіб з позитивним результатом були як молоді так і літні люди. «Серед протестованих був хлопець років тридцяти, який пройшов тест лише тому, що акція була безкоштовною, просто за компанію з другом – він був впевнений у тому, що не хворіє, а у нього виявився позитивний результат», – розповів координатор акції зі Слов’янська Михайло Карелін. «Одна немолода жінка просто йшла з валізою на вокзал, у неї було десять вільних хвилин, тож вирішила протестувалась. Результат виявився позитивним, вона була просто у шоці. Реакція була неочікуваною: «Де ви взялись на мою голову? Я не знаю, як таке могло бути! Що мені тепер робити?». Ми надали їй консультацію інфекціоніста та направлення на прийом», ­ – розказала координатор акції з Полтави Крістіна Криженко.

Насторожує і той факт, що більшість з громадян, які пройшли тестування, ніколи раніше не перевірялись на гепатит С (від 85 до 98 % в залежності від міста); зокрема, лише одна людина з 160 протестованих у Сєверодонецьку раніше проходила тестування, а у Cлов’янську до цього не тестувався жоден з 150 осіб (виявлено 14 позитивних результатів).

Усі минулорічні та цьогорічна загальнодержавна кампанія тестування ще раз підтверджують, що ситуація з гепатитом С набирає все більш загрозливого характеру! Діагностика гепатиту С досі залишається критично важливою, адже тестування на гепатити не входить до обов’язкових медичних обстежень, і більшість хворих (навіть з числа учасників АТО) дізнаються про захворювання вже на пізніх стадіях.

Починаючи з 2012 року Альянс провів вже понад 119 тисяч тестувань серед представників найуразливіших груп населення (переважно наркозалежних людей), за п’ять років проведення загальноукраїнських кампаній було протестовано понад 13,5 тис. звичайних громадян і відсоток позитивних результатів постійно коливається у межах 8-12%.

Досі небезпечною залишається і ситуація з лікуванням. Як стверджує головний позаштатний інфекціоніст Міністерства охорони здоров’я України, професор Ольга Голубовська: «На сьогоднішній день лікування в Україні потребують щонайменше 90 000 людей, хоча через низький рівень первинної діагностики ми досі не знаємо точну кількість хворих. При такому підході та рівні державного фінансування, епідемія зростає – гепатит С перетворився на реальну загрозу національній безпеці України, оскільки згодом державі доведеться витрачати величезні кошти на виплати з інвалідності та непрацездатності через наслідки захворювання. Але тільки лікуванням проблему гемоконтактних інфекцій вирішити неможливо. Згідно стратегії ВООЗ, потрібно реформувати систему громадського здоров’я загалом».

Ситуація з державним фінансуванням справді є критичною. У 2016 році завершується чинна Державна цільова соціальна програма профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів. У своїй в офіційній відповіді на адресу Альянсу щодо розробки нової програми на період до 2021 року керівництво МОЗ повідомило, що протягом 2013 – 2016 років передбачені бюджетні асигнування у дуже обмеженому обсязі виділялися лише для придбання лікарських засобів, інші заходи з державного бюджету не фінансувалися взагалі! Загалом недофінансування заходів держпрограми складає 79% від запланованого ще у 2013 році обсягу.

Офіційною причиною відмови від розробки нової державної програми протидії вірусним гепатитам, яка мала почати діяти з 2017 року, чиновники називають заборону на використання державних коштів, затверджену постановою Кабінету Міністрів України № 65 ще 1 березня 2014 року [1].

«Гепатит С – виліковна хвороба. А в нашій країні ситуація доведена до стану епідемії. В нинішніх умовах заморожувати виділення ресурсів на боротьбу з гепатитом С означає капітуляцію та зраду держави перед громадянами, які потребують лікування. Маючи такі невтішні результати загальноукраїнського тестування, ми вимагаємо зняти «вето» з розробки нової державної програми протидії вірусним гепатитам. Альянс звернувся до Президента та Прем’єр-Міністра з вимогою якнайшвидшого ухвалення Національного плану елімінації вірусного гепатиту С, за умови виконання якого Україна зможе повністю викорінити цю хворобу в Україні та зберегти життя мільйонам наших співгромадян. Досвід Альянсу, який ще два роки тому запровадив першу в Україні програму лікування препаратом нового покоління, яскраво демонструє, що це цілком реально! Ми змогли отримати найновіші ліки й вже успішно пролікувати понад 600 найскладніших пацієнтів: у 93% пролікованих пацієнтів вірус не визначається – це найкращий на сьогоднішній день показник у лікуванні гепатиту С в Україні.» – зазначив Андрій Клепіков, виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я.

***

У світі понад 150 млн. людей інфіковані гепатитом С, з них до 4 млн. хворих проживають в Україні. Більшість з них не знає про своє захворювання, оскільки у 80% випадків гострий період проходить без симптомів. Одним з пріоритетних напрямків нашої діяльності МБФ «Альянс громадського здоров’я» є боротьба з поширенням епідемії вірусного гепатиту С в Україні та забезпечення діагностики та лікування ВГС для уразливих груп населення. У 2012 році Альянс- Україна ініціював всеукраїнську кампанію «Вимагаємо лікування», основною метою якої є розширення доступу до діагностики та лікування вірусного гепатиту С в Україні. З 2015 році Центр кращих практик з питань ВІЛ/СНІДу, наркозалежності та гепатитів при Альянсі-Україна впроваджує глобальну кампанію «Об’єднатися та подолати гепатит С: знай, тестуй, лікуй».

 

[1] Пунктом 16 Постанови КМУ від 01.03.2014 № 65 «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» припинено підготовку проектів нових державних цільових програм або внесення змін до затверджених цільових програм, що потребують додаткового фінансування з державного бюджету.

 

Офіційний прес-релиз акції.