17-20 жовтня в Женеві (Швейцарія) проходить 11-а Міжнародна конференція “Здоров’я та гепатит у споживачів психоактивних речовин” (11th International Conference on Health and Hepatitis in Substance Users/INHSU). 
Очікується, що INHSU 2023 в Женеві стане найчисленнішою за кількістю учасників та представництва країн. Зазначимо, що в INHSU 2022 взяли участь майже 800 учасників із понад 50 країн. Цьогоріч у конференції заплановано понад 100 сесій на, які охоплять епідеміологію та дослідження в галузі суспільної охорони здоров’я, клінічні дослідження, соціальні науки та політичні дослідження, моделі передової практики догляду. Делегації країн включають доповідачів, які працюють у галузі інфекційних захворювань, зниження шкоди, політики щодо ліків і багато чого іншого.
Андрій Клепіков, виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я, виступив на пленарній сессії та представив досвід України і розповів про те, як працюють під час війни в Україні програми покращення здоров’я та послуг для людей, які вживають наркотики (ЛУН).
Зокрема він відмітив, що за 600 днів повномаштабної війни підтримку від Альянсу отримали 1,2 млн українців – переселенці, військові і цивільні, діти і дорослі, чоловіки і жінки, із них понад 250 000 – це представники ключових груп населення та ЛУН, які отримали соціальні та медичні сервіси, а такж гуманітарну підтримку.
У своїй презентації, Андрій розповів про зміну фокусів у роботі програм під час війни, які можна резюмувати за наступники напрямками:
Мобільність: попит на послуги мобільних клінік зріс у рази – понад 50000 сервісів надано у мобільних клініках з лютого 2022. За час війни Альянс та партнери забезпечили роботу більше 50 мобільних клінік.
Стрімка цифровізація: чат-боти, он-лайн консультації #HelpNOW Hub, Help24, он-лайн замовлення сервісів, телемедицина. Більше 30000 тис консультацій надано онлайн для людей із 50 країн світу.
Гнучкіcть программ: реагування на нові потреби, такі як профілактика передозувань, психічне здоров’я. Було запроваджено нові програми та платформи.
Нова актуальність, нові потреби і фокуси: війна стимулювала значну міграцію як в середині України, так і закордон. Потрібно було створювати нові гуманітарні програми для вирішення проблем і підтримки чисельних внутрішньо переміщених осіб, біженців: евакуація, їжа, підготовка до зими, притулки/житло, отримання доступу до медицини на новому місці і тд.
– Інноваційність: в Україні запущено програму з бупренорфін пролонгованої дії, почала працювати доставка препаратів ЗПТ спеціальним транспортом у Кривому розі, Києві і Одесі, нові підходи до перевірки на наркотики, впровадження штучного інтелекту.
Переглянути презентацію
Фото виступу: