Стратегічні напрацювання та результати дослідження з питань гендерних бар’єрів та ключових груп в аспекті туберкульозу, що проводиться в Україні Альянсом громадського здоров’я у співпраці з Партнерством “Зупинимо ТБ”, будуть враховані в національних нормативних документах в сфері ТБ. Про це розповів Андрій Клепіков під час вітального слова до учасників зустрічі зацікавлених сторін в рамках проекту “Інструменти оцінювання спільнот, прав та гендерних аспектів в контексті ТБ в України”, яка відбулася у Києві 24 листопада 2017 року.

Актуальність зазначеного дослідження на глобальному та національному рівнях у своїй презентації окреслила керівник проекту Юлія Чорна. Вона зазначила, що організатори очікують під час дослідницької роботи, зокрема, дізнатися які гендерні бар’єри існують під час проходження діагностики та лікування, та якими мають бути ефективні послуги для жінок, чоловіків та людей з іншою гендерною ідентичністю, щоб допомогти їм успішно пройти довгий курс лікування. Спікер також наголосила, що Україна – єдина з країн регіону, яка була представлена на семінарі Партнерства “Зупинимо ТБ” з презентації інструментів дослідження влітку цього року, а отже відіграє особливу роль у започаткуванні цієї діяльності у Східній Європі та Центральній Азії.

З оглядовими презентаціями щодо оцінки національних правових та регуляторних рамок у сфері ТБ та бар’єрів у сфері прав людини ознайомили учасників на початку зустрічі консультант з правових питань STOP TB Partnership Наталія Співак та консультант APMG Health Сергій Кондратюк.

Готовність спільно опрацьовувати наробки дослідження, що започатковане Альянсом, висловив предстаник МОЗ України Сергій Платов. А колишня пацієнтка Ольга Клименко розповіла присутнім про те, наскільки кращим могло б бути її лікування та життя її родини, якби під час хвороби їй запропонували амбулаторне лікування, яке враховувало би її потреби.

У другій частині зустрічі змістовні презентації щодо ситуації з захворюваністю та лікуванням ТБ зробили завідуюча Центру контролю за соціально-небезпечними захворюваннями Державної установи «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» Яна Терлєєва, а також консультанти Альянсу Катерина Максименко та Лілія Масюк. Представники Українського інституту політики громадського здоров’я обговорили з присутніми інструменти дослідження та презентували результати групових обговорень та дискусії широкого кола осіб-учасників заходу.

Під час групової роботи, жваве обговорення викликало питання груп ризику туберкульозу. Важливо відзначити, що саме чоловіки наражаються на більший ризик туберкульозу, аніж жінки. Серед груп ризику більшість учасників відзначали групи ко-інфекції ТБ/ВІЛ; мігранти/біжинці/внутрішньо переміщені особи; жителі міст поза межою бідності/Жителі сіл поза межою бідності. Очікуємо, що дослідження запропонує аргументовану відповідь на це питання.

Нагадаємо, дане дослідження ґрунтується на інструментах, розроблених Партнерством «Зупинимо ТБ», а саме: нструменті оцінки гендерних аспектів в сфері ТБ/ВІЛ та інструменті збору даних для планування заходів, спрямованих на ключові уразливі групи та групи з недостатнім рівнем забезпеченості послугами. Незабаром будуть проведені глибинні інтерв’ю та дві фокус-групи з цільовими аудиторіями. Очікується, що результати цього дослідження будуть представлені в Києві в середині грудня 2017 року та стануть джерелом важливої інформації для посилення національної відповіді на епідемію ТБ та ТБ/ВІЛ.