03 жовтня 2017 року у Верховній Раді України створено міжфракційне депутатське об’єднання для консолідації зусиль щодо боротьби з багаторічною епідемією туберкульозу (ТБ) в Україні. До Парламентської платформи боротьби з туберкульозом увійшли депутати з різних фракцій та комітетів, які прагнуть прискорити подолання захворюваності в нашій державі.

Понад рік Альянс громадського здоров’я, який є координаційним центром організацій громадянського суспільства по роботі з Глобальним ТБ Кокусом в нашій країні, та міжнародний рух парламентарів Глобальний ТБ Кокус сприяли розвитку депутатської ініціативи в Україні та її оформленню у міжфракційне депутатське об’єднання з питань боротьби з ТБ. В результаті цієї діяльності 3-го жовтня 2017 року спікером ВРУ було проголошено про офіційне створення Парламентської платформи боротьби з ТБ.

«Ми об’єдналися незалежно від партійної приналежності та поглядів на інші аспекти діяльності. В рамках Парламентської платформи боротьби з туберкульозом, окрім вирішення на законодавчому рівні питань, пов’язаних з ліквідацією ТБ, наше завдання ефективно співпрацювати з усіма дотичними органам виконавчої влади, чути пацієнтів, виділяти бюджети на боротьбу з хворобою, взаємодіяти з громадським сектором, а також з парламентами інших країн. Тобто бути осередком відповідного партнерства та об’єднання зусиль. Окреме завдання Парламентської платформи – сприяти захисту прав людей, яких торкнулася проблема ТБ, та подоланню дискримінації і стигми по відношенню до пацієнтів і членів їхніх родин» – повідомив під час Круглого столу з нагоди створення Парламентської платформи народний депутат України, доповідач ПАРЄ з питань туберкульозу в контексті проблеми стійкості збудників інфекційних захворювань до протимікробних препаратів в Європі Сергій Кіраль.

Участь у заході взяли народні депутати України, делегати ключових міжнародних організацій, керівники дотичних органів виконавчої влади, представники громадянського суспільства, пацієнти та люди, яких торкнулася проблема туберкульозу. На початку Круглого столу колишня пацієнтка та автор книги «Світ в мені. Сповідь туберкульозника» Ольга Кліменко розповіла присутнім з власного досвіду про важливість підтримки пацієнтів під час лікування та врахування їхніх потреб. Вона відмітила, що «Пацієнт з будь-яким діагнозом це, насамперед,  людина, яка потребує допомоги та підтримки. Важливо, щоб люди, які проходять лікування могли розраховувати на всю необхідну людську та професійну підтримку, щоб успішно закінчити його. Ми маємо за мету запровадження в нашій країні амбулаторної форми лікування. Коли пацієнт, за умови медичних показань, мав би право вибору лікуватись в диспансері, чи вдома, з регулярним відвідуванням та підтримкою соціального працівника».

В.о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун зі свого боку наголосила: “Ми маємо гроші, маємо ліки, маємо нові протоколи лікування. Тепер наша задача змінити систему таким чином, щоб вона працювала для пацієнта, а не сама на себе. Маємо зробити так, щоб люди отримали доступ до якісної діагностики та ефективного лікування”.

Про необхідність переходу до комплексних, орієнтованих на пацієнта систем  протитуберкульозної допомоги, що виникає у зв’язку з критичною ситуацією з ТБ в Україні та у всьому регіоні Східної Європи та Центральної Азії, а особливо з розповсюдженням мультирезистентного туберкульозу (МРТБ) інформував виконавчий директор Міжнародного благодійного фонду «Альянс громадського здоров’я» Андрій Клепіков. Він зазначив, що наша держава входить до переліку країн світу з найважчим тягарем МРТБ і що цю форму хвороби діагностують у кожного другого з тих, хто захворів повторно, та у кожного четвертого із захворівших уперше. «У наданні якісної, орієнтованої на потреби людини протитуберкульозної допомоги, організації громадянського суспільства довели свою ключову роль. Зокрема, завдяки поєднанню медичної, соціальної та психологічної підтримки показник виліковності мультирезистентного туберкульозу покращився вдвічі! Майже 80% пацієнтів, хворих на МРТБ, одужали! Це дійсно вражаючий результат, враховуючи, що в середньому в Україні успішність лікування у таких пацієнтів лише 42%», – зазначив Андрій Клепіков, – «У світлі перспективи переходу від донорської підтримки до внутрішніх бюджетних джерел, важливо забезпечити стійкість фінансування дієвих підходів для виявлення і лікування туберкульозу. Наявність бюджетних коштів і механізмів для соціального контрактування послуг – є основою такої стійкості у відповіді України на епідемію туберкульозу».

Вітання ініціативи створення Парламентської платформи від імені Глобального Кокусу проти ТБ оголосила учасникам заходу регіональний директор Глобального Кокусу проти ТБ у регіоні Східної Європи та Центральної Азії Розанна Флурі. Вона відмітила, що на сьогодні Кокус вже об’єднав понад 2400 парламентарів зі 132 країн світу. Завдяки політичній волі та підтримці, яку можуть здійснити члени Парламентської платформи боротьби з туберкульозом, як представники головного законодавчого органу держави, стане можливим досягти стійких результатів, затвердити відповідні бюджети та здійснити вагомий громадський вплив, необхідний для подолання стигми й підвищення обізнаності громадян щодо захворювання. Розанна Флурі також зазначила: «Глобальні політичні дії вкрай необхідні, щоб привернути увагу до проблеми туберкульозу – захворювання, яке забирає  більш життів, ніж будь-яка інша інфекція в світі. Ми наближаємось до важливого моменту в боротьбі з викоріненням ТБ – зустрічі ООН  високого рівня з питань туберкульозу у 2018 році. Україна гратиме важливу роль у боротьбі з ТБ в регіоні Східної Європи та Центральної Азії, а також на глобальному рівні».

Альянс впевнений, що на Парламентську платформу чекає плідна співпраця з органами виконавчої влади, міжнародними організаціями та громадянським суспільством. Адже сьогодні дуже важливо поєднати усі зусилля та ключові складові відповіді на проблему ТБ, зокрема, в рамках регіонального проекту TB-REP, учасником якого є Україна.

За конкретними кроками Парламентської платформи боротьби з туберкульозом слідкуйте на офіційній фейсбук-сторінці www.facebook.com/platformaborotbiTB.

Відеозапис Круглого столу можна передивитися за посиланням http://newsvideo.su/video/7664241

Відеозапис Прес-брифінгу з нагоди створення Парламентської платформи боротьби з туберкульозом можна передивитися за посиланням http://newsvideo.su/video/7664241