У неділю, 15 травня в Україні, як і в усьому світі відзначався Всесвітній день пам’яті людей, які померли від СНІДу. За даними Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України у 2015 році в Україні від СНІДу померло 3 032 людей, за чотири місяці 2016-го – 969. Всього з 1987 року СНІД забрав життя 39 426 громадян України.

Традиційно, з ініціативи Всеукраїнської Мережі ЛЖВ, активісти зібрались біля меморіалу «Червона стрічка», аби висловити своє занепокоєння сучасним станом лікування ВІЛ. Альянс громадського здоров’я також приєднався до акції, наголосивши на особливій актуальності питання доступу до лікування представників уразливих груп. Як відмітив Андрій Клепіков, Виконавчий директор Альянсу, «на жаль, хоча в останні роки ми констатуємо, що завдяки впровадження програм профілактики ВІЛ серед уразливих груп, кількість нових випадків інфікування, зокрема, серед споживачів ін’єкційних наркотиків значно скоротилась, смертність серед представників цієї групи залишається практично без змін – 45%. Перш за все це зумовлено обмеженим доступом до лікування антиретровірусною терапією. Наприклад, у ВІЛ-інфікованого споживача ін’єкційних наркотиків шанси отримати АРВ-терапію значно менші, ніж у звичайного громадянина, який потребує такого ж лікування – серед тих, хто отримує АРТ, таких лише 12,5%». За офіційними даними, станом на 1.04.2016 р. в Україні на обліку знаходиться 128 455 осіб, з них 63 029 (49%) отримує АРВ-терапію. Серед споживачів наркотиків станом на кінець 2015 року терапію отримує лише 7 563 особи.

Однією з основних причин смертності ВІЛ-позитивних людей в Україні є туберкульоз і ситуація з лікуванням хворих з ко-інфекцією ВІЛ/ТБ залишається загрозливою. Лише кожен другий пацієнт (56%) має доступ до АРВ-терапії. Альянс ставить одним з пріоритетів своєї діяльності лікування стійких (мультирезистенстних) форм туберкульозу – за кошти Глобального фонду з 2013 року лікування пройшло 9 936 осіб. Дані свідчать, що при тому, що рівень захворюваності на ВІЛ-асоційований туберкульоз останні роки залишається практично без змін (14,5 випадків на 100 тисяч населення), смертність від ко-інфекції знижується (2 522 випадки у 2013 р. у порівнянні з 1994 у 2014 р.), що говорить про успіхи у лікуванні. Альянс. Однак занепокоєння викликає той факт, що на даний момент більшість пацієнтів залежать від донорського фінансування закупівель медпрепаратів – в перспективі це має стати зоною відповідальності держави.

Альянс громадського здоров’я підтримує ініціативу партнерів щодо звернення до Прем’єр-міністра України з проханням взяти під особистий контроль питання повного фінансування Національної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу і, зокрема, закупівель за державні кошти життєво необхідних ліків (для АРТ, ЗПТ, лікування ТБ та інших).

Альянс сумує за померлими, та, в свою чергу, намагається зробити все можливе, аби нарешті подолати сумну статистику смертності в Україні (на сьогодні 25% смертей від СНІДу у регіоні Східної Європи та Центральної Азії припадає на долю нашої країни) і забезпечити досягнення глобальних цілей ООН щодо подолання епідемії.