Україна ризикує втратити 27 млн. доларів через невиконання Урядом своїх міжнародних зобов’язань щодо фінансування замісної терапії!


22 серпня Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією надіслав на ім’я гуманітарного Віце-Прем’єр-міністра України Павла Розенка офіційного листа в якому йдеться про реальну загрозу втрати Україною безповоротної фінансової допомоги у розмірі 27 млн. доларів (15% від загального розміру гранту у 134 млн доларів) у разі невиконання Урядом своїх попередніх зобов’язань від 2015 року щодо забезпечення фінансування програм замісної підтримувальної терапії (ЗПТ).

У 2016 році Глобальний Фонд вже зробив виключення для України і не став застосовувати жорсткі санкції зі скорочення фінансування для України, дозволивши цього року здійснити закупівлі препаратів ЗПТ за рахунок внутрішньої економії власного гранту. Проте, виходячи зі змісту листа, у 2017 році основний міжнародний донор у сфері протидії епідеміям ВІЛ/СНІД та ТБ, що протягом останніх 12 років надав Україні безповоротного фінансування на суму понад 503 млн. доларів, не планує робити подібних виключень.

Відповідно до зобов’язань держави, починаючи з другої половини 2017 року кошти на закупівлю препаратів ЗПТ для 7000 хворих мають бути вже цього року виділені з державного бюджету України, Глобальний Фонд має забезпечувати лікуванням ЗПТ 2300 пацієнтів.

Згідно Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки, затвердженої Законом України № 1708-VII від 20.10.2014 та підписаної Президентом України Петром Порошенко, програми ЗПТ мали співфінансуватися з державного бюджету ще у 2014 році, а з 2017 року очікується перехід на повне державне фінансування. Проте, за всю 12-річну історію замісної терапії в Україні, з державного бюджету досі не було закуплено жодної пігулки.

Відповідно до вищезазначеної держпрограми, на лікуванні ЗПТ цього року мали б перебувати 16204 пацієнти, реально в Україні 8826 наркозалежних хворих (54%). Одна з головних причин такої провальної ситуації – відсутність державної підтримки.

У середині вересня 2016 року очікується черговий візит місії Глобального Фонду в Україну, під час якого державні високопосадовці мають надати реальні документальні підтвердження намірів виконання своїх попередніх зобов’язань.

Ціна питання: закупівлі препаратів ЗПТ з державного бюджету 2016 року оцінюються в межах 600 тис. доларів США, проте, у разі їх провалу, Україна може втратити 27 мільйонів доларів на протидію епідеміям ВІЛ/СНІД та туберкульозу!

З моменту формування нового складу Кабінету Міністрів України у квітні 2016 року не відбулося жодного засідання Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. Офіційно Нацраду досі очолює колишній Віце-Прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко, який навіть за час своєї каденції профільного Віце-Прем’єра жодного разу не приймав участі у її засіданнях.

Зобов’язання перед Глобальним Фондом від імені Уряду України у 2015 році підписував колишній Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі.

Як стало відомо, того ж дня 22 серпня, Міжнародний валютний фонд відтермінував розгляд питання про виділення України чергового траншу фінансової допомоги у розмірі близько 500 млн. доларів США.

Неофіційний переклад листа від Глобального Фонду