В січні 2016 року стартував перший регіональний проект «Зміцнення системи охорони здоров’я для ефективного контролю ТБ і МР-ТБ в країнах Східної Європи та Центральної Азії» (далі – проект). Проект впроваджується за фінансової підтримки Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією та охоплює країни Східної Європи і Центральної Азії (далі – СЄЦА).

Період реалізації проекту: 2016 – 2018 рр.

Загальна мета проекту – покращити результати лікування ТБ і МР-ТБ в цільових країнах СЄЦА[1] через посилення системи охорони здоров’я, яка має призвести до широкого застосування підходів, орієнтованих на пацієнта у наданні послуг з профілактики, лікування та догляду в сфері туберкульозу.

Завдання проекту:

– Посилити політичну прихильність для контролю ТБ та МР/ШЛУ ТБ через регіональну співпрацю та обмін досвідом для покращення реалізації Національних програм контролю ТБ.

– Розробити та поширити доказові практики ефективних систем надання послуг в сфері ТБ для впровадження підходів, орієнтованих на пацієнтів та інноваційних моделей послуг.

– Сприяти забезпеченню фінансування в сфері контролю ТБ та застосуванню ефективних механізмів виділення коштів.

При технічному лідерстві Європейського регіонального бюро ВООЗ, основним реципієнтом гранту ГФ для реалізаціє проекту є Центр політики та досліджень в сфері охорони здоров’я (далі – Центр PAS, Республіка Молдова). Також до реалізації проекту залучено широке коло партнерів включно з Європейською ТБ коаліцією, від імені якої діє МБФ «Альянс громадського здоров’я», Європейським респіраторним суспільством, іншими академічними та сервісними інституціями регіону.

Одним із компонентів проекту є підтримка діяльності організацій громадянського суспільства (далі – ОГС) з адвокації в сфері ТБ. Для виконання цього завдання, в листопаді 2015 року було оголошено конкурс проектних пропозицій на тему «Організація стійкої адвокації для переходу до амбулаторної моделі надання медичної допомоги основним групам населення, які зіткнулися з проблемами ТБ». За результатами конкурсного відбору, визначено десять ОГС – переможців конкурсу, які представляють країни СЄЦА (Азербайджанська Республіка, Республіка Арменія, Республіка Білорусь, Грузія, Республіка Казахстан, Киргизька Республіка, Республіка Молдова, Республіка Узбекистан, Україна, Республіка Таджикистан).

В рамках виконання проектних пропозицій, ОГС в партнерстві із широким колом зацікавлених осіб в своїх країнах, мають підготувати стратегії адвокації, спрямовані на підтримку ефективної, економічно обґрунтованої амбулаторної моделі надання медичної допомоги пацієнтам з ТБ.

МБФ «Альянс громадського здоров’я», який в рамках реалізації проекту діє разом з Європейською ТБ Коаліцією, відповідає за надання загальної технічної підтримки проектам ОГС, координацію адвокаційної діяльності, забезпечення моніторингу та обміну найкращими практиками адвокації в регіоні СЄЦА.

[1] Азербайджанська Республіка, Республіка Арменія, Республіка Білорусь, Грузія, Республіка Казахстан, Киргизька Республіка, Республіка Молдова, Республіка Узбекистан, Україна, Республіка Таджикистан, Республіка Туркменістан