30 листопада 2018 р. на Контрактовій площі Альянс громадського здоров’я (Альянс) спільно з партнерськими організаціями м. Києва провели інформаційно-просвітницьку акцію «Тест під хмарами» з нагоди 30-го ювілейного Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, який відзначається у всьому світі 1 грудня.

 

Саме тому вперше в Україні Альянс провів тестування на ВІЛ на висоті 43 м – прямо на верхній точці «Колеса огляду». Усі бажаючі могли не тільки протестуватися на ВІЛ та отримати фахову консультацію від лікаря прямо у кабінці «Колеса огляду», а й водночас з цим насолодитися чудовими краєвидами Києва з висоти пташиного польоту.

Також в рамках акції «Тест під хмарами» відбувся короткий прес-брифінг за участі представників благодійних та громадських організацій, провідних лікарів-інфекціоністів та ВІЛ-позитивних людей.

 

«Цього року пріоритетом  Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом стало саме тестування на ВІЛ. Адже на даний момент у всьому світі 37 мільйонів людей живуть з ВІЛ і близько 9,4 млн. з них не знають про свій статус. В рамках програм профілактики Альянсу лише цього року в Україні було безкоштовно протестовано 220 тис. людей, в результаті чого виявлено 6,8  тис.  позитивних результатів (3%).  Сьогодні ми не лише вперше провели тестування на висоті пташиного польоту але,  також вперше в Україні в рамках масового тестування на  ряду зі звичайними швидкими тестами на кров було використано понад сотню оральних експрес-тестів на ВІЛ (слинні), що дозволило суттєво спростити процедуру тестування і охопити більшу кількість людей», – зазначив Асоційований директор з політики та партнерських відносин Альянсу громадського здоровя Павло Скала.

 

За час проведення традиційної інформаційно-просвітницької акції з нагоди Всесвітнього дня боротьби з СНІДом на Контрактовій площі на «Колесі огляду» та в умовах у мобільних амбулаторіях було протестовано більше 300 осіб, переважно студентська молодь. Усі бажаючі також мали змогу абсолютно безкоштовно отримати головний засіб захисту від ВІЛ/СНІД – презервативи.

Акція була організована Альянсом громадського здоров’я у партнерстві з ВБО “Конвіктус Україна”, Київським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей, молоді, ВБФ «Дроп ін центр», БО Клуб “Еней” та БО «АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ».

 


Станом на початок 2018 року на диспансерному обліку в Україні знаходиться 141 371 ВІЛ-позитивна людина, хоча за оціночними даними їхня кількість перевищує 241 тис. людей. Майже половина оціночної кількості людей, які живуть з ВІЛ не знає про свій ВІЛ-позитивний статус. Саме тому тестування є не менш важливим компонентом в боротьбі з поширенням епідемії ВІЛ та якнайшвидшого досягнення цілей 90-90-90, так само як профілактика та лікування. Завдяки асистованому тестуванню Альянсу вдалося охопити в 2,4 рази більше людей (235 266 осіб) у 2017 р. порівняно з 2014 р. Виявлено на 30% більше позитивних результатів (3 577). Серед нових клієнтів відсоток позитивних результатів вищий у 5 разів, ніж серед «старих», що свідчить про ефективність профілактичних заходів, а також про нові виклики у діяльності.