26 липня 2019 року  Альянс громадського здоров’я у співпраці з місцевими партнерськими організаціями у понад двадцяти містах України  провели всеукраїнську інформаційно-просвітницьку акцію з нагоди Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами, який щороку традиційно відзначається 28 липня.

Під час акції всі бажаючі мали нагоду абсолютно безкоштовно пройти експрес-тестування на вірусний гепатит С в умовах мобільних амбулаторій, отримати кваліфіковану консультацію лікарів та соціальних працівників,  ознайомитися з інформаційними матеріалами про шляхи передачі, особливості тестування, профілактику та лікування вірусних гепатитів.

Цими днями в рамках всеукраїнської акції планується  протестувати на ВГС близько 3 тисяч людей по всій Україні, у т.ч. 500 осіб під час центрального заходу  у Києві біля Арки Дружби народів,  поруч з нещодавно відкритим «Скляним вело-пішохідним мостом».  Для цього сьогодні тут працювало одразу 4 мобільні амбулаторії, укомплектовані відповідним медичним персоналом. Результати анонімного швидкого тесту можна дізнатися протягом 10-15 хвилин.

За попередніми результатами з 196 проведених тестів 18 (9%) виявилися позитивними, з них 11 людей (6%) дізналися про свою проблему вперше! (інформація оновлюється).

За оцінками експертів у світі понад  300 мільйонів людей хворіють на вірусні гепатити, у т.ч. 71 млн. людей мають вірусний гепатит С (ВГС). Щорічно на нашій планеті від вірусних гепатитів помирає понад мільйон людей.

Україна  – одна з «лідерів» за темпами збільшення кількості хворих на гепатити В і С в Європі.  За оціночними даними ВООЗ та відповідно до  оцінок національних експертів в Україні  гепатит С мають від 3% до 5% населення (понад 2 млн. людей)90% інфікованих навіть не здогадуються про свою хворобу, адже вірус гепатиту може жити в організмі людини багато років,  руйнуючи її здоров’я.

Проте, за умови вчасного виявлення та початку лікування,  вірусний гепатит С вже не є смертельно-небезпечною хворобою. Сучасні лікарські засоби дозволяють успішно вилікувати переважну більшість пацієнтів.

Саме тому на цьогорічний акції організатори прагнули наголосити на важливості поширення достовірної інформації про вірусні гепатити (Знай!); привернути увагу до основних засобів профілактики (Запобігай!);  підкреслити важливість тестування на вірусні гепатити –  адже це життєва необхідність, аби не довести до прояву хвороби на пізніх стадіях інфікування (Тестуйся!). Часи, коли лікування вірусного гепатиту С було надзвичайно дорогим і малоефективним пішли у минуле – зараз існують новітні ефективні лікарські препарати (Лікуйся!).

Альянс громадського здоров’я декілька років тому запровадив програму високоефективного лікування гепатиту С сучасними препаратами прямої противірусної дії. Тоді в Україні про них майже ніхто не знав.  Перевага цих препаратів у тому, що вони  добре переносяться пацієнтами, майже не викликають побічних ефектів та забезпечують надзвичайно високий показник  ефективності трьохмісячного курсу лікування!

«За останні 4 роки в рамках інноваційного для України  пілотного проекту  Альянсу майже 2,2 тис.  осіб з числа найбільш уразливих категорій населення в 19 областях України отримали послуги з діагностики та безкоштовного лікування вірусного гепатиту С сучасними препаратами. Завдяки чому  98%  пацієнтів завершили повний курс лікування, а 95% успішно вилікувались. Нещодавно ми забезпечили тестування на ВГС для 1000 ув’язнених в українських тюрмах  та подальшу діагностику і лікування для 50 засуджених,  49 з яких також успішно вилікувались. На жаль, в Україні вже три роки як відсутня окрема державна програма з протидії вірусним гепатитам, але наявні у держави ресурси сьогодні цілком дозволяють подолати цю проблему», – заявив Павло Скала, директор з політики та партнерських відносин МБФ «Альянс громадського здоров’я». 

Завдяки послідовній роботі зі зниження цін новітні лікарські препарати стали доступними в Україні.  Міністерство охорони здоров’я сьогодні закуповує препарати за найнижчими у світі  цінами.  За інформацією МОЗ найбільшу за останні роки партію препаратів для лікування хворих на вірусний гепатит C, закуплених за кошти державного бюджету, вже доставляють у регіони.  Найближчим часом понад  7 тисяч пацієнтів зможуть безоплатно пройти інноваційний курс лікування, приймаючи  таблетки щодня  впродовж трьох місяців.

Пройти експрес-тест на вірусні гепатити можна за 10 хвилин, навіть у домашніх умовах, придбавши звичайний експрес-тест в аптечній мережі. Слід лише пам’ятати, що позитивний результат швидкого тесту  на  ВГС не  є підставою для встановлення  остаточного діагнозу. У такому випадку необхідно обов’язково звернутися  до лікаря!

«Знай! Запобігай! Тестуйся! Лікуйся!» 

Національна Гаряча лінія з питань вірусних гепатитів: 0-800-50-33-10

(всі дзвінки у межах України безкоштовні).


За оцінками експертів, в Україні вірусним гепатитом С інфіковані понад 2 мільйони людей, гепатитом В  – понад 600 тисяч.        За офіційними даними МОЗ України станом на 01.01.2019 року в Україні зареєстровано 82 564 осіб з ВГС та 23 687 осіб із ВГВ, що становить 5,2% і 3,4% від оціночної кількості, що свідчить про те, що решта осіб не знають про свій діагноз, оскільки у 80% захворювання протікає безсимптомно.

Одним з пріоритетних напрямків  діяльності МБФ «Альянс громадського здоров’я» є боротьба з поширенням епідемії вірусного гепатиту С в Україні та забезпечення діагностики та лікування ВГС для уразливих груп населення.  З 2015 року саме за підтримки Альянсу сотні  хворих на вірусний гепатит С в Україні вперше почали отримувати безкоштовно сучасне лікування,  після чого аналогічні лікарські препарати почали закуповуватися МОЗ України  за кошти державного бюджету.


Медіа-висвітлення акції


Фотогалерея