Альянс громадського здоров’я (Альянс) вирішив зробити свій внесок у відзначення Міжнародного дня боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом, в рамках глобальної кампанії «Підтримати, а не карати!» (Support. Don’t Punish!) та поінформувати зацікавлених осіб, державні органи та ЗМІ про реальні мікроскопічні обсяги витоку препаратів замісної терапії у нелегальний обіг.

Програма замісної підтримувальної терапії – найбільша у країнах Східної Європи та Центральної Азії – впроваджується в Україні вже 12 років! Сьогодні цей ефективний та науково-обгрунтований метод лікування наркозалежності, профілактики поширення ВІЛ-інфекції та вірусного гепатиту С, доступний для 8727 пацієнтів з хронічною залежністю від опіоїдів на базі 173 лікувальних закладів в усіх областях України, окрім тимчасово окупованих неконтрольованих територій. 7779 пацієнтів отримують в якості замісного лікарського препарату метадон (у пігулках або рідку форму) та 948 пацієнтів –таблетований бупренорфін.

За роки впровадження програми було проведено чималу кількість наукових досліджень, які підтвердили ефективність замісної терапії. Її надання наркозалежним пацієнтам гарантовано п.8 ст.4 Закону України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» від 12.12.1991 № 1972-XII та в рамках виконання Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки, затвердженої Законом України від 20.10.2014 №1708-VII. Цілий ряд наказів МОЗ України регламентують порядок надання ЗПТ, обсяги препаратів, що мають використовуватися, та контроль за їх обігом.

У рамках відповідної загальнодержавної програми, співвиконавцем якої є Альянс громадського здоров’я, з 2005 року для потреб ЗПТ в Україну, було ввезено 1 462 кг метадону та 34,4 кг бупренорфіну, відповідно до затверджених Кабінетом Міністрів України щорічних квот на наркотичні засоби. Середня по країні добова дозаметадону в програмах ЗПТ складає 80 мг, бупренорфіну – 10 мг на одного пацієнта.

Одним з традиційних аргументів проти впровадження замісної терапії, які часто озвучувались представниками попередньої правоохоронної системи для вчинення шаленого спротиву впровадженню цього методу лікування на всіх рівнях, були нічим необґрунтовані припущення про нібито величезні обсяги витоку препаратів ЗПТ у нелегальний обіг. Подібні твердження у попередні роки постійно лунали з вуст керівників одного з найбільш корумпованих підрозділів колишньої міліції – Департаменту по боротьбі з незаконним обігом наркотиків МВС України, посилаючись, при цьому, переважно на непублічну «оперативну інформацію» та «заведені кримінальні справи».

Сьогодні Альянс вирішив ознайомити усіх небайдужих громадян, у т.ч. чинних правоохоронців та представників ЗМІ, з реальною статистикою «витоку» препаратів замісної терапії у нелегальний обіг та озвучити її сміхотворно мізерну долю у загальному обігу наркотичних засобів в нашій державі.

Протягом останніх декількох місяців Альянсом було проаналізовано судові рішення, що стосуються замісної терапії або наркотичних препаратів, які використовуються в ЗПТ, внесені до Єдиного державного реєстру судових рішень.

В результаті ідентифіковано та всебічно вивчено 333 базових та 84 взаємопов’язаних з ними судових рішення за кримінальними справами та справами про адміністративні правопорушення, що мають безпосереднє відношення до препаратів ЗПТ, винесених за період протягом майже 10 років!1

За результатами аналізу встановлено, що по вказаних справах було задокументовано та вилучено менше, ніж 25 грамів метадону та 0,32 грама бупренорфіну, які потрапили у незаконний обіг з програм ЗПТ.

Таким чином, питома вага препаратів ЗПТ, які за цей час з різних обставин потрапили у незаконний обіг, у порівнянні з обсягами ввезеного або закупленого в Україні за весь час, дійсно мікроскопічна: для метадону вона складає 0,0017% та 0,00093% для бупренорфіну!

Для порівняння, нещодавно у червні лише протягом однієї операції у Херсоні працівники Національної поліції вилучили у членів організованого наркоугруповання понад 2 кг нелегального, виготовленого у підпільній лабораторії метадону (не має жодного відношення до програм ЗПТ), що у 77 разів більше, ніж кількість основного препарату ЗПТ, що потрапила у незаконний обіг за всю історію існування програм ЗПТ в Україні!

Тож мусимо констатувати, що побоювання скептиків та необґрунтовані припущення корумпованих правоохоронців щодо небезпеки замісної терапії жодним чином не виправдовуються на практиці.

До речі, зброя зі складів, валютні цінності та коштовності з банків або з ювелірних крамниць, теж іноді потрапляють у нечисті руки. Але, здається, там відсоток витоку не такий вже мікроскопічний….

***

Для довідки: Даний реліз випущений у рамках Глобальної кампанії «Support. Don’t Punish» («Підтримувати, а не карати»), яка 26 червня 2016 року відбувається одночасно у понад 100 великих містах світу. Саме цього дня десятки тисяч громадських активістів по всьому світу традиційно закликають свої держави припинити жорстоку та безглузду політику «Війни з наркотиками» («War on Drugs»). Офіційний сайт кампанії http://supportdontpunish.org

Альянс громадського здоров’я – провідна недержавна професійна організація, яка у співпраці з державними партнерами та громадськими організаціями здійснює істотний вплив на епідемію ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, вірусних гепатитів та інші соціально небезпечні захворювання в Україні шляхом надання фінансової й технічної підтримки відповідних програм, якими охоплено понад 250 000 найбільш уразливих груп населення, що є найвищим показником у Європі. Участь у кампанії Support. Don’t Punish» є традиційною для Альянсу. Інформація про минулорічну акцію – http://www.aidsalliance.org.ua/ru/news/pdf/01-12_2015/06/Drugs_Alliance_26.06.2015_ukr.pdf

[1] Для порівняння, за офіційними даними Верховного суду України лише протягом попереднього 2015 року усіма судами в Україні було розглянуто 12 тисяч справ про злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів (статті 305–320 КК).