«Побудувати світ, який ми хочемо: здорове майбутнє для всіх» – таке цьогорічне гасло Дня загального охоплення послугами охорони здоров’я #UHCDay, який щорічно відзначається світом 12 грудня.
Для країни, яка понад 9 місяців рішуче протистоїть повномасштабній російській агресії і фактично виборює мир та демократичне майбутнє для всього світу, це гасло набуває особливого значення. «Ми в Україні дійсно будуємо той світ, який хочемо, не вдаючись до компромісів. Світ, в якому кожна людина має свої права, зокрема, й право на якісну медичну допомогу без фінансових труднощів», – зазначає Директор департаменту лікування, закупівель та управління поставками Альянсу та член Консультативної групи Механізму залучення громадянського суспільства до UHC2030 Захедул Іслам.
Вже не перший рік Альянс громадського здоров’я привертає увагу влади та громадськості до теми загального охоплення послугами охорони здоров’я. По всіх напрямах нашої роботи ми намагаємося покращити доступ населення, особливо його уразливих верств, до медичних та медико-соціальних послуг. Два роки тому Альянс здійснив аналіз національної нормативно-правової бази України у сфері протидії ВІЛ/ТБ/гепатитам, а також в контексті інших аспектів захисту прав та забезпечення доступу уразливих верств населення до послуг охорони здоров’я, щодо її відповідності рекомендаціям і зобов’язанням, передбаченим Політичною декларацією Зустрічі високого рівня Генеральної Асамблеї ООН з питань #UHC. На базі цього аналізу спільно з ключовими національними зацікавленими сторонами були напрацьовані відповідні рекомендації та передані для можливого впровадження профільним центральним органам виконавчої влади та комітетам Парламенту, а також міжнародним та неурядовим організаціям для подальшої адвокаційної діяльності.
«Хоча в Україні зараз вкрай складна ситуація через війну та енергетичний терор, які вже призвели до гострої гуманітарної кризи та значно погіршили спроможність системи охорони здоров’я, маємо докласти максимальних зусиль або кожен українець чи українка могли будь-де отримати якісні медичні послуги, які їм потрібні, без фінансових труднощів. А напередодні нової Зустрічі високого рівня Генасамблеї ООН з питань UHC у вересні 2023 року ще раз наголошуємо на важливості напрацювань правових гарантій безбар’єрного доступу до послуг охорони здоров’я для всіх громадян країни», – підсумовує пан Іслам.
Ми вдячні всім нашим партнерам з державних органів, медичних закладів і неурядових організацій, які в умовах бойових дій та окупації територій, ракетних обстрілів мирних міст та селищ, транспортного колапсу, відсутності електроенергії, теплопостачання та зв’язку продовжують самовіддану роботу із забезпечення доступу людей до послуг із діагностики та лікування соціально небезпечних захворювань. Спільними зусиллями побудуємо світ, який ми хочемо!
#HealthForAll