З 20 по 24 листопада 2017 року у рамках Проекту «Покращення якості та стійкості медикаментозного підтримувального лікування в Україні» відбувся ознайомчий візит української делегації до міста Берлін (Німеччина), який був сфокусований на  вивченні досвіду кращих практик у сфері надання послуг замісної підтримувальної терапії (далі – ЗПТ) на первинній ланці надання медичної допомоги, а також профілактичних програм у відповідь на епідемію ВІЛ серед представників ключових груп.  У п’ятиденному візиті взяли участь представники Міністерства охорони здоров’я України,  ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», Національної поліції України (Департамент протидії наркозлочинності), Департаментів охорони здоров’я із пріоритетних регіонів PEPFAR, Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика.

Українська делегація мала змогу ознайомитися із інституціями Німеччини та безпосередньо міста Берлін, які дотичні до формування політики та організації надання послуг в сфері профілактики та лікування наркозалежності, інших соціально небезпечних хвороб: Міністерство охорони здоров’я, госпіталь виправної колонії, берлінська асоціація лікарів обов’язкового медичного страхування, німецька медична асоціація, НУО, сімейні лікарі, які залучені до програми ЗПТ, кімната безпечного вживання наркотиків, клініка Шаріте, заклад, де надається лікування залежності шляхом отримання пацієнтами діаморфіну (героїнова замісна терапія).

Під час візиту учасників було ознайомлено із роботою та особливостями фінансування інтервенцій в сфері зменшення шкоди від вживання ін’єкційних наркотиків, профілактики та лікування ВІЛ-інфекції та гепатиту С, питаннями організації та регламентування сервісів, навчальних програм персоналу та моніторингу ЗПТ на первинній ланці надання медичних послуг, а також системи психосоціального супроводу пацієнтів ЗПТ.

Станом на кінець 2016 року кількість пацієнтів ЗПТ у Німеччині становила 78 тисяч 500 осіб з огляду на загальну кількість хворих на опіоїдну залежність на рівні 150-200 тисяч осіб. Пацієнти мають змогу отримувати лікування усіма доступними препаратами, включаючи діаморфін, у поєднанні із психосоціальним супроводом та реабілітаційними програмами. При цьому фінансування лікування здійснюється багатьма суб’єктами: федеральними землями, інституціями пенсійного та медичного страхування, муніципалітетами, громадами, благодійними фондами.

Візит надав простір для обговорення учасниками питань розвитку та функціонування ЗПТ в Україні, які потребують удосконалення, можливості застосування кращих практик для забезпечення стійкості та якості послуг в контексті реформування системи охорони здоров’я на первинній ланці, децентралізації та регіональних особливостей.

Висловлюємо також окрему подяку нашим німецьким партнерам з “Deutsche AIDSHilfe” за допомогу в організації зустрічей, супроводі делегації протягом усього періоду візиту та допомогу у більш глибокому розумінні особливостей системи охорони здоров’я у Німеччині.

Проект «Покращення якості та стійкості медикаментозного підтримувального лікування в Україні»  – п’ятирічний проект, що впроваджується за фінансової підтримки Центрів контролю та профілактики захворювань США, згідно з Надзвичайним планом Президента США по боротьбі зі СНІДом (PEPFAR). Основна мета Проекту – надання адресної технічної допомоги програмам медикаментозного підтримувального лікування (МПЛ) в Україні та стимулювати їх розвиток з метою покращення якості та стійкості програм і отримання довгострокових позитивних результатів у соціальній сфері та здоров’ї пацієнтів МПЛ.