Гарячі публічні дискусії, що відбувалися  протягом останнього тижня в процесі обговорення різних підходів до підготовки та подання наступної заявки до Глобального Фонду на 2018-2020 роки, призвели до формалізації/узгодження ключових позицій усіх трьох основних реципієнтів чинного гранту ГФ.

Ключовими результатами діалогу стали

  • Узгодження доцільності  подання нової заявки з ВІЛ/туберкульозу 20 травня 2017 року на засадах відкритого процесу із залученням усіх спільнот, яких торкнулися епідемії ВІЛ та туберкульозу,  та організацій громадянського суспільства. Основними програмними пріоритетами нової заявки має стати досягнення завдань стратегії «90-90-90-90».
  • Отримання чітких гарантій забезпечення державного фінансування лікування та профілактики серед ключових груп населення. У новому запиті держава має продемонструвати забезпечення поступового переходу на повне фінансування з держбюджету усіх програм до 2020 року.
  • Визнання ролі громадянського суспільства на всіх етапах, включаючи роль в структурі управління та реалізації майбутньої програми. З огляду на те, що бюджет на роботу з ключовими групами складатиме як мінімум 60 млн. дол. США (50% від загальної суми фінансування), сторони погодились на спеціальне фінансування, спрямоване на розвиток спільнот, яких торкнулися епідемії ВІЛ та туберкульозу.

Відповідну Спільну заяву (у додатку) підписано керівниками Альянсу громадського здоров’я,   Центру громадського здоров’я МОЗ України та Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІД.

СПІЛЬНА ЗАЯВА