Сьогодні, 6 квітня 2016 року, мер Києва Віталій Кличко підписав Паризьку декларацію щодо зобов’язань з подолання епідемії СНІДу. Таким чином, Київ приєднався до 60 міст з усього світу, які взяли на себе такі зобов’язання. Цю декларацію було ініційовано мером Парижу та ЮНЕЙДС у 2014 році. Вона передбачає досягнення цільових показників щодо лікування ВІЛ-інфекції 90-90-90 до 2020 року, що дозволить швидко зменшити кількість нових випадків інфікування ВІЛ та число смертей, пов’язаних зі СНІДом, та прискорить дії світової спільноти задля подолання епідемії СНІДу до 2030 року.

 

На сьогоднішній день ситуація з епідемією ВІЛ у Києві є критичною. За оцінками, кількість людей, що живуть з ВІЛ, у місті сягає 32 500 осіб, з них лише близько 11 700 зареєстровані у відповідних медичних закладах, що означає, що лише 1 з 3 ВІЛ-позитивних осіб знає про свій статус. У столиці лише 5 000 осіб отримують АРТ.

«Існує нагальна потреба у суттєвому вдосконаленні виявлення випадків ВІЛ-інфекції у столиці України, розширенні та децентралізації АРТ, а також посиленні профілактичних програм для чоловіків, які мають сексуальні стосунки із чоловіками (ЧСЧ) – групи, в якій епідемія ВІЛ набуває активного поширення, а охоплення профілактичними заходами є низьким», – підкреслює Тетяна Дешко, представник Альянсу громадського здоров’я.

Альянс громадського здоров’я вітає ініціативу муніципальної влади Києва та мера Кличко. Альянс вже багато років підтримує заходи, спрямовані на боротьбу зі СНІДом, у Києві у рамках програми Глобального фонду, щороку надаючи 34 млн гривень на реалізацію проектів з профілактики, догляду та лікування ВІЛ-інфекції, туберкульозу та гепатиту С, використовуючи мережу ВІЛ-сервісних організацій та закладів охорони здоров’я. Щороку 25 327 людей, що вживають ін’єкційні наркотики (81% від оціночної чисельності цієї групи у Києві), 7 145 секс-працівників (67%) та 12 922 ЧСЧ (36%) отримують послуги в рамках таких програм, при цьому кожен рік розповсюджується близько 2,1 млн чистих шприців та 2,9 млн презервативів.

Альянс разом із органами муніципальної влади Києва відігравав провідну роль у попередній розробці регіональної концептуальної записки до Глобального фонду щодо відповіді на епідемії ВІЛ/ТБ серед представників ключових груп у містах Східної Європи та Центральної Азії. Мери 12 міст з 10 країн регіону приєдналися до Києва, також взявши на себе зобов’язання щодо боротьби зі СНІДом в рамках зазначеного запиту на фінансування.