25-29 липня 2016 року Альянс громадського здоров’я (проект МЕТІДА) спільно з ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ» провели міжнародну школу моделювання епідемії ВІЛ у м.Одеса. Цей захід став унікальною можливістю для зустрічі національних та міжнародних експертів з моделювання найвищого рівня. В рамках зустрічі було розглянуто алгоритми побудови прогнозів епідемії ВІЛ/СНІД у чотирьох основних інструментах моделювання: SPECTRUM, AEM (AIDS Epidemic Model), Optima та ECDC HIV modelling tool.

Міжнародними тренерами літньої школи були:

Ard van Sighem, PhD, розробник ECDC HIV modelling tool, Старший дослідник у Stitching HIV Monitoring Foundation (Нідерланди)

Wiwat Peerapatanapokin, East-West Center/Thai Red Cross Society Collaboration on HIV/AIDS Modeling, один з розробників AEM, міжнародний експерт у SPECTRUM (Тайланд).

Clemens Johannes Benedikt, World Bank, консультант з моделювання у Optima (Австрія)

У літній школі взяли участь представники національних партнерів, які працюють у сфері ВІЛ в Україні: CDC, UNODC, UNAIDS, Світовий Банк, Інститут економіки та прогнозування НАН України, Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім.Л.В.Громашевського, регіональні центри СНІДу та інші національні партнери.

Протягом заходу всі учасники побудували прогнози у різних інструментах моделювання, порівняли прогнози між собою та дійшли висновку щодо подальших кроків із моделювання епідемії ВІЛ на національному та регіональному рівнях, в першу чергу з метою визначення та узгодження оціночних даних щодо чисельності ЛЖВ та ключових груп, основних епідемічних показників (захворюваність, поширеність, смертність) серед загального населення та ключових груп.