З нагоди Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, який щорічно відзначається 24 березня, Альянс громадського здоров’я звертається до членів Парламенту, Уряду, органів державної влади, лікарів, науковців, міжнародних партнерів та громадянського суспільства із закликом в умовах триваючого розповсюдження пандемії СOVID-19 звернути особливу увагу на людей, яких торкнулася проблема туберкульозу (ТБ). Час спливає – під таким гаслом цього року об’єдналися організації та активісти аби привернути увагу до зобов’язань, взятих на себе країнами, щодо ліквідації ТБ.
«Чи ми припускаємо продовження, або навіть погіршення ситуації з COVID-19 протягом наступних 10-20 років? Ні! Весь світ мобілізувався, щоб втілювати це «ні!». А як щодо туберкульозу? Пандемія COVID-19 навчила людство діяти, і ми бачимо та знаємо, що працює. Потрібні політична пріоритизація, ресурси, сучасне лікування, орієнтація на потреби людини, належна роль спільнот і громадянського суспільства. Годі щороку зголошуватися на напівміри!», – наголошує виконавчий директор Альянсу Андрій Клепіков.
Протягом року життя в умовах пандемії COVID-19 ми стали свідками безпрецедентних заходів безпеки та карантинних обмежень, які впроваджувалися Україною та іншими державами. Ми були вимушені знайти сучасні і дієві в нових умовах підходи до роботи, які вже довели свою ефективність. Це і активне виявлення випадків ТБ серед нових уразливих груп, і широке впровадження технології відео-ДОТ у лікуванні пацієнтів, і посилення підтримки пацієнтів для збереження прихильності лікуванню.
Громадянське суспільство, яке традиційно відігравало одну з ключових ролей у протидії ТБ і активно залучалося на всіх етапах надання протитуберкульозних послуг, в умовах карантинних обмежень через COVID-19 стало сполучною ланкою між медичною системою та людьми, яких торкнулася проблема ТБ. У цей складний період громадянське суспільство виявилося фундаментом, спираючись на який люди діагностували ТБ і продовжували лікування від ТБ.
Так, завдяки роботі Альянсу і партнерських організацій вдалося зберегти результативність лікування ТБ на допандемічному рівні. У достатній кількості було закуплено протитуберкульозні препарати, організовано їх доставку до пацієнтів; на запит представників регіональної фтизіатричної служби закуплено медичне обладнання; медичні та соціальні працівники були забезпечені засобами індивідуального захисту; було закуплено та забезпечено партнерів у регіонах швидкими тестами для визначення вірусу антигену SARS-CoV-2.
Сприяла успішному лікуванню пацієнтів і діяльність із забезпечення медико-психо-соціального супроводу у 8 регіонах, завдяки якій виліковування досягли 91,3 % хворих на чутливий туберкульоз та 82,4 % хворих на хіміорезистентний туберкульоз.
Також продовжувалася активна діяльність Альянсу спільно з партнерськими НУО щодо виявлення ТБ серед уразливих груп шляхом скринінг-опитування на наявність симптомів, подібних до симптомів туберкульозу, та із застосуванням підходу фінансування на основі результату. Так, у 24 регіонах скринінгом було охоплено майже 104 000 осіб з числа груп ризику, з яких понад 97% осіб з позитивним результатом скринінгу отримали діагностичні послуги.
В рамках нового гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією на 2021-2023 роки передбачено розширення діяльності щодо виявлення нових випадків ТБ серед груп ризику, зокрема, серед дітей та жителів зон вздовж демаркаційної лінії на підконтрольних територіях Донецької та Луганської областей. Також започатковується діяльність щодо підтримки психічного здоров’я людей з ТБ, що допоможе успішному завершенню лікування. В контексті захисту прав пацієнтів наразі триває розробка гендерно-чутливого алгоритму для медичних працівників з консультування хворих на ТБ та посилення захисту прав пацієнтів спільно з пацієнтською організацією «TBPeople Ukraine».
Продовжує Альянс і діяльність щодо формування політики та виконання країною політичних зобов’язань у сфері подолання ТБ. Так, 17 березня 2021 року за ініціативи міжфракційного депутатського об’єднання «Парламентська платформа боротьби з ТБ», діяльність якої підтримує Альянс, було організовано та проведено Комітетські слухання «Протидія туберкульозу в умовах пандемії, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».
Однак, для стримання негативного впливу пандемії COVID-19 на протитуберкульозну сферу, щонайшвидшого вирішення потребує ще низка гострих питань. Так, з огляду на тотальне зменшення протягом останнього року кількості виявлених випадків ТБ, яке з великою ймовірністю, у найближчому майбутньому призведе до стрибка кількості ускладнених випадків та збільшення смертності, спричиненої ТБ, наголошуємо на необхідності посилення уваги та настороженості з боку медичних працівників до проявів ТБ. Серед питань, що потребують найшвидшого вирішення, і розробка та затвердження плану переходу від донорського фінансування до фінансування за рахунок бюджетних коштів.
Ці та інші виклики, ми сподіваємося, вдасться подолати спільними зусиллями вже наступного року.
Альянс, як завжди, готовий до масштабних та рішучих дій у боротьбі з ТБ і щиро вдячний партнерам і донорам, представникам громадянського суспільства та ключовим спільнотам, професійним та урядовим організаціям за плідну співпрацю у подоланні захворювання в Україні!

Загальнонаціональна Гаряча лінія з питань туберкульозу: 0800503080