Глобальний фонд довів свою ефективність і отримав фінансову підтримку обсягом майже 13 мільярдів доларів США на наступні три роки.

Альянс громадського здоров’я щиро вітає новину, яка є визначальною для відповіді на епідемії СНІДу, туберкульозу та малярії на наступні три роки – донори взяли на себе зобов’язання щодо виділення майже 13 мільярдів доларів США на підтримку роботи Глобального фонду задля подолання епідемії СНІДу, туберкульозу та малярії та врятувати життя мільйонів людей.

Photo Marco Urban/Friends of the Global Fund Europe

Photo Marco Urban/Friends of the Global Fund Europe

«Ми вітаємо керівництво Глобального фонду – голову правління Норберта Хаузера та виконавчого директора Марка Дайбла – із тим, що їм вдалося побудувати стійкі партнерські відносини на глобальному рівні, які забезпечили збільшення фінансових зобов’язань з боку урядів країн. Глобальний фонд довів донорам своє лідерство та здатність досягати вражаючих результатів і рятувати життя! – зазначив Андрій Клепіков, виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я. – Як організація, що впроваджує програми Глобального фонду, ми продемонстрували донорам переконливі результати інвестицій Глобального фонду в Україну: нам вдалося взяти під контроль епідемії та зменшити захворюваність на ВІЛ та ТБ. Фінансова підтримка Глобального фонду вкрай важлива, вона дозволяє рятувати життя мільйонів людей, і в той же час захищати ще більше людей – особливо представників найуразливіших груп населення – від інфікування. Виконання цього завдання ще більше ускладнюється з огляду на непрості умови роботи. Незважаючи на усі проблеми, Альянс громадського здоров’я продовжує свою діяльність у зоні військового конфлікту на сході України та на території анексованого Криму, забезпечуючи підтримку для надання життєво важливих послуг у цих регіонах».

Слід зазначити, що успіху конференції з поповнення ресурсів Глобального фонду сприяла проведена напередодні колосальна робота.  Таким, зокрема, був захід під назвою «15 років досягнень. 15 років попереду», проведений 6 вересня у Берліні організацією Friends of the Global Fund Europe (Європейські друзі Глобального фонду) з метою підтримки повного фінансування Глобального фонду.  Андрій Клепіков, виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я, представив на цьому заході досвід України із кейсом «Підтримка надання послуг у сфері охорони здоров’я в умовах сучасних військових конфліктів». У регіоні Східної Європи та Центральної Азії зберігається тенденція до зростання епідемії ВІЛ, а також важкий тягар мультрезистентного туберкульозу, тому фінансування Глобального фонду для нашого регіону є дійсно критичним.

Громадські організації усього світу доклали колосальних зусиль з метою мобілізації державних ресурсів, які уряди країн виділять на боротьбу з епідеміями. Три делегації громадянського суспільства – делегація НУО країн, що розвиваються, делегація спільнот та делегація НУО розвинених країн – а також їхні, члени зробили величезний внесок у забезпечення успішних результатів поповнення ресурсів Глобального фонду. Мережа адвокатів Глобального фонду (GFAN) взяла на себе керівництво у підтримці голосів представників уражених спільнот.

Один з членів цієї мережі – активіст Антон Басенко. «Глобальний фонд вже врятував 20 мільйонів життів (і моє – одне з них), а за ці гроші врятує ще 8 мільйонів і також попередить 300 мільйонів нових випадків інфікування. Проте досягти такого результату було б неможливо без глобальної адвокації партнерів, одним з яких є Мережа адвокатів Глобального фонду. якої, Завдяки номінації Альянсу, я мав честь представляти спільноту СІН/ЛЖВ регіону СЄЦА у бюро спікерів цієї мережі і як людина, на життя якої програми Глобального фонду мали визначальний вплив, закликати уряди країн світу до повного фінансування Глобального фонду», – розповів він.

За інформацією Глобального фонду, «під час конференції з поповнення ресурсів Глобального фонду під головуванням прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо у Монреалі було залучено практично на один мільярд доларів США більше, ніж під час минулої такої конференції у 2013 році. Участь у конференції взяли лідери країн світу, Генеральний Секретар ООН Пан Гі Мун та Білл Гейтс, співголова Фонду Білла і Мелінди Гейтс. Найбільшу суму коштів виділили США – 4,3 мільярди доларів США, що становить близько третини загального обсягу залучених коштів. Великобританія виділила 1,1 мільярд фунтів стерлінгів і стала другим найбільшим донором за обсягом фінансування на цей період. Франція виділила 1,08 мільярди євро та зберегла свою позицію другого найбільшого донора Глобального фонду за загальним обсягом фінансування. Німеччина виділила 800 мільйонів євро, тобто на 33% більше, ніж у минулому періоді». Більше інформації – у офіційному прес-релізі Глобального фонду щодо поповнення ресурсів організації.