28 липня Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами. 

Сьогодні, у Всесвітній день боротьби з гепатитами, Європейське регіональне бюро ВООЗ оприлюднило Компендіум належних практик сектору охорони здоров’я щодо відповіді на вірусні гепатити в Європейському регіоні ВОЗ Compendium of good practices in the health sector response to viral hepatitis in the WHO European Region (https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/333494/9789289055161-eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y).

Ми пишаємося тим, що внесок  Альянсу  в  глобальний та національний процес елімінації гепатитів, наш  багаторічний досвід роботи з лікування вірусного гепатиту  С представлений в Компендіумі належних практик Європейського регіону ВООЗ.

Програма Альянсу з розширення доступу до лікування вірусного гепатиту С на рівні громад для пацієнтів ключових груп стартувала в 2015 році. За п’ять років 5 000 пацієнтів безкоштовно отримали послуги лабораторної діагностики ВГС,   лікування  та соціального супроводу.  Станом на сьогодні за підтримки Глобального фонду на лікуванні знаходиться 1800 ВІЛ/ВГС коінфікованих пацієнтів  з усієї України, з них .90% з яких це ЛВНІ та їх партнери, 10% пацієнти пенітенціарного сектору. До кінця року ще 1500 пацієнтів з усіх регіонів України безкоштовно отримають доступ до сучасного лікування та основної  діагностики ВГС. Дотримуючись рекомендацій ВООЗ, Альянс працює на засадах громадського здоров’я, застосовує генеричні препарати прямої противірусної дії,  пангенотипні (універсальні) схеми лікування та спрощений підхід до діагностики. Всі  пацієнти програми Альянсу отримують соціальний супровід, обов’язковою складовою якого, є три освітні заходи, в ході яких пацієнти набувають важливі знання щодо шляхів передачі вірусу, правил безпечної поведінки та підходів до  профілактики повторного інфікування вірусом гепатиту С.  Завдяки зусиль кейс менеджерів прихильність до лікування серед пацієнтів, які вже закінчили повний курс противірусної терапії в 2020 році,  досягла  рекордних 99,5%.

Альянс пишається тим, що  ми першими в Україні почали лікування ВГС новітніми препаратами прямої противірусної дії, зробили їх доступними для найбільш незахищених верств населення,  впровадили сучасну діагностику ВГС шляхом використання системи GeneExper безпосередньо в лабораторіях лікувальних закладів, закупили ліки за найнижчою для України ціною, досягли 98% ефективності лікування, почали впроваджувати каскад послуг через практики переадресації клієнтів  проектів профілактики та зменшення шкоди до програми лікування ВГС. 

Компендіум ВООЗ з належних практик сектору охорони здоров’я щодо відповіді на вірусні гепатити в Європейському регіоні ВОЗ Визнання високої якості нашої роботи Всесвітньою організацією охорони здоров’я  свідчить не тільки про успіхи Альянсу, але й мотивує нас до пошуку нових підходів для забезпечення рівного доступу до  послуг охорони здоров’я та    наближення їх до пацієнтів   на шляху до  елімінації гепатиту С. 

Користуючись нагодою Всесвітнього дня боротьби з гепатитами засвідчуємо  нашу високу повагу до праці лікарів, медичного персоналу та кейс менеджерів, а також дякуємо нашим пацієнтам за відповідальне ставлення до здоров’я! 

Пам’ятайте 

Інфікуватись вірусним  гепатитом С може кожний 

Тестування — єдиний можливий спосіб діагностики вірусних гепатитів 

Вірусний гепатит  С виліковується

Тестування – перший крок 

Найкраща профілактика вірусних гепатитів А та С – вакцинація 

Національна гаряча лінія з питань вірусних гепатитів: 0-800-50-33