Наприкінці літа Альянс громадського здоров’я разом із колегами з Академії Національної служби здоров’я України запустили онлайн-курс «Медична допомога ветеранам: нові виклики та рішення», на проходження якого вже в перший місяць долучилось майже 2,5 тисячі медиків.

“Академія НСЗУ співпрацює з кращими експертами, щоб розробляти спеціалізовані курси для медиків у відповідності до запитів часу. До нового курсу “Медична допомога ветеранам” після запуску доєдналось вже 2453 медичних працівників, і 55% з них вже отримали сертифікати про успішне його проходження, – зазначила Євгенія Мельник, керівниця Академії НСЗУ. – Це свідчить про гостру потребу медичних працівників у поглибленні знань щодо особливостей надання медичної допомоги ветеранам. І на нашій платформі ці знання можна отримати, при чому абсолютно безкоштовно”.

Зазначимо, що курс буде корисним для лікарів первинної ланки медицини, лікарів-спеціалістів, викладачів та студентів медичних навчальних закладів, керівників медичних закладів та медичного персоналу середньої ланки.

“Цей курс є необхідний. Звертаючись за послугами до сімейного лікаря, ветеран чи ветеранка зможуть отримати розширений перелік сервісів. До прикладу, важливий трекінг психологічного стану. Звісно, спеціалізовану допомогу нададуть вузькопрофільні фахівці, проте лікарі першої ланки можуть вказати на стани чи патології, які потребують кваліфікованого нагляду”, — каже Уляна Бах, програмна директорка IREX.

Лікарі можуть навчатися онлайн, у зручний для них час. Успішне проходження курсу підтверджується сертифікатом, який нараховує 10 балів безперервного професійного розвитку (БПР).

«Разом із IREX ми хотіли відкрити доступ до навчання для кожного сімейного лікаря та медика в Україні, тому розміщення курсу на платформі Академії НСЗУ було найкращим рішенням. У час, коли лікарі стикаються з надзвичайним навантаженням в умовах воєнного часу, цей курс – це не просто навчання, це підтримка, доступ до актуальних знань, які потрібні тут і зараз – зазначила Інна Гаврилова, старша комунікаційна менеджерка Альянсу громадського здоров’я. – Ми використали суттєву експертизу IREX, напрацьовану в рамках Програми реінтеграції ветеранів, залучили кращих експертів і партнерів, провели тренінги та вебінари, щоб надати медпрацівникам усі необхідні знання для роботи. Щодня вся країна і наша медична система зустрічається з новими викликами, і без її стабільної роботи важко рятувати життя. Ми докладаємо максимум зусиль у кожній ініціативі і така цікавість до курсу з боку лікарів дуже надихає».

Структура курсу:

Програма курсу складається з трьох модулів:

Модуль 1: Організація медичної допомоги ветеранам. Присвячений особливостям здоров’я ветеранів, викликам, які стоять перед системою охорони здоров’я, та світовому досвіду в цій галузі.
Модуль 2: Психічне та соціальне здоров’я ветеранів. Розглядаються питання ментального здоров’я ветеранів, особливості спілкування з ними та соціальний супровід.
Модуль 3: Соматичні захворювання ветеранів. Присвячений найпоширенішим захворюванням серед ветеранів та особливостям їх лікування.

Переваги курсу:

Актуальність: Курс відповідає на сучасні виклики у сфері охорони здоров’я ветеранів.
Комплексність: Охоплює широкий спектр питань, пов’язаних з медичною допомогою ветеранам.
Доступність: Онлайн-формат дозволяє навчатися в зручний час і в будь-якому місці.
Сертифікація: Успішне проходження курсу підтверджується сертифікатом, який нараховує 10 балів безперервного професійного розвитку (БПР).

Створення онлайн-курсу стало можливим завдяки реалізації Програми навчання сімейних лікарів щодо взаємодії із учасниками бойових дій. Цю програму впровадив МБФ «Альянс громадського здоров’я» за підтримки Програми реінтеграції ветеранів, яку  реалізує IREX за сприяння Державного департаменту США.

Стратегічні партнери програми: ГО «Українська асоціація сімейної медицини», ГС “Твій сімейний лікар”, HAB | Lviv Habilitation Center.

Дізнатись більше про роботу Альянсу із ситуаційних звітів

Зареєструватись на курс