Вінниця, 5 червня 2024 року Сьогодні у Вінниці розпочався 3-денний тренінг для підвищення кваліфікації сімейних лікарів у наданні допомоги ветеранам та учасникам бойових дій. Він називається “Підвищення кваліфікації сімейних лікарів по роботі з ветеранками та ветеранами” та має на меті допомогти лікарям первинної ланки медицини краще зрозуміти унікальні потреби ветеранів та надати їм необхідну медичну підтримку.

“Кожна ветеранка, кожен ветеран несе в собі загострене відчуття справедливості, – підкреслив Сергій Титаренко, ветеран та керівник абілітаційного процесу в HAB | Lviv Habilitation Center, – Сімейні лікарі, безсумнівно, зіткнуться з випробуванням на чесність. Їхнє завдання – налагодити емпатичний зв’язок з пацієнтом-ветераном. Це можна зробити шляхом прояву відкритості та щирості”.

Тренінг охоплює широкий спектр тем, пов’язаних із наданням медичної допомоги ветеранам, зокрема:

  • Наслідки найпоширеніших травм та захворювань, пов’язаних з участю у бойових діях
  • Психологічні проблеми, з якими стикаються ветерани і ветеранки
  • Соціальні фактори, які впливають на здоров’я ветеранів
  • Стратегії надання ефективної медичної допомоги ветеранам

Під час тренінгу учасникам презентують матеріали, розроблені IREX на основі міжнародного досвіду та досліджень.

“Вінниця стала першим містом, у якому ми проводимо очний тренінг для лікарів сімейної медицини. І ми одразу побачили величезну зацікавленість лікарів і запит у розширенні знань по роботі з учасникам бойових дій,  – тож не всім охочим навіть вистачило місць. Але тут ми маємо чудове рішення  – онлайн-курс, який буде доступний уже в липні, – сказала Ірина Жарук, менеджерка проєкту у Альянсі громадського здоровʼя. – Ми щиро вдячні за підтримку нашим партнерам. Це тільки початок. У наступні два місяці ми проведено ряд освітніх заходів для посилення потенціалу сімейних лікарів по роботі з ветеранами. Ми вдячні кожному, хто сьогодні, попри тривоги, прийшов та навчався разом із нами. Ми прагнемо впевнитись, що ветерани та їхні родини не залишаються поза увагою та отримають всесторонню підтримку. Разом рухаємося до Перемоги!”

Захід організовано в рамках Програми навчання сімейних лікарів щодо взаємодії із учасниками бойових дій. Цю програму впроваджує МБФ «Альянс громадського здоров’я» за підтримки Програми реінтеграції ветеранів, яку  реалізує IREX  за сприяння Державного департаменту США. Стратегічні партнери програми:  ГО «Українська асоціація сімейної медицини», ГС “Твій сімейний лікар”, HAB | Lviv Habilitation Center.

У рамках даної програми буде проведено серію освітніх заходів (тренінгів та вебінарів для сімейних лікарів, методистів та викладачів вищих навчальних медичних закладів) – 3 очні тренінги, серія вебінарів і онлайн-курс для лікарів, відкритий для всіх бажаючих.

Ця програма є надзвичайно важливою для покращення надання медичної допомоги ветеранам і ветеранкам в Україні.