У березні 2016 року успішно завершено перший етап проекту «Розширення доступу до ефективного лікування гепатиту С через моделі лікування на рівні громад для уразливих груп населення в умовах обмежених ресурсів України» та триває набір пацієнтів у рамках другого етапу проекту.

 

Починаючи із червня 2015 р. доступ до лікування ВГС в рамках першого етапу проекту на базі 11 закладів охорони здоров’я отримали 450 пацієнтів, представників уразливих груп населення, що на 80% перевищило плановий показник. Збільшення курсів лікування стало можливим завдяки залученню пегільованого інтерферону, закупленого за кошти державного бюджету, що дозволило скоротити тривалість лікування до 12 тижнів та збільшити кількість курсів.

Станом на 1 квітня 2016 р. 183 нових пацієнти вже із другого етапу проекту отримали доступ до лікування вірусного гепатиту С (далі – ВГС), й загальна кількість пацієнтів, охоплених лікуванням склала 633 особи.

93% учасників першого етапу проекту мали ВІЛ-позитивний статус, 94% із яких отримували АРТ. 80% склали люди, що вживають ін’єкційні наркотики, із яких 8% були учасниками ЗПТ. 15% пацієнтів проекту мали попередній невдалий досвід лікування двокомпонентною схемою: пегільований інтерферон + рибавірин. Про успішність новітнього лікування говорить стійка вірусологічна відповідь, яку досягли 90% пацієнтів.

З переліком критеріїв щодо включення у другий етап, переліком закладів охорони здоров’я, на базі яких проводиться лікування ВГС, та НУО, які надають супровід пацієнтів, можна ознайомитись за посиланням.