Напередодні 25-ої Міжнародної конференції зі СНІДу, яка відбудеться в Мюнхені наприкінці липня, розпочалась регіональна інформаційна кампанія Walls are not the answer! #PutPeopleFirstEECA ініційована медіа-платформою VirusOFF та Альянсом громадського здоров’я за підтримки UNAIDS EECA, успішно розпочалась. Всі заходи та активності в рамках цієї кампанії реалізуються у співпраці з регіональними мережами та організаціями.

Завдання кампанії – посилити голоси регіону Східної Європи та Центральної Азії (СЄЦА) і надати можливість спільнотам, активістам, громадським та міжнародним організаціям, правозахисникам, які працюють для припинення епідемії СНІДу, висловитися про те, що заважає регіону зупинити епідемію і чому важливо ставити людей на перше місце.

“Інформаційна кампанія #PutPeopleFirst – важлива співпраця регіональних організацій і мереж спільнот регіону ВЕЦА в інформаційному полі напередодні Всесвітньої конференції #AIDS2024. І #SoS_project 2.0 завжди підтримує такі ініціативи регіону. Ми віримо, що тільки через об’єднання зусиль усіх зацікавлених сторін і стійку міжнародну підтримку ми зможемо подолати бар’єри, як-от обмежувальні закони, криміналізація і стигматизація, і домогтися значного прогресу в доступі до лікування та стійкості сервісів із ВІЛ. Закликаю експертів регіону ділитися своїми думками і досвідом найкращих підходів”, – сказала Інна Гаврилова, Альянс громадського здоров’я.

Регіон СЄЦА стикається із серйозними бар’єрами, такими як обмежувальні закони, криміналізація та стигматизація, що перешкоджають протидії ВІЛ. Щоб протистояти цим викликам і не допустити побудови нових “стін” у регіоні – необхідне об’єднання зусиль усіх зацікавлених сторін та стійка міжнародна підтримка.

За даними ЮНЭЙДС, епідемія ВІЛ у Східній Європі та Центральній Азії є найшвидше зростаючою у світі. З 2010 року кількість нових випадків у регіоні зросла на 49%, а число смертей за цей же період збільшилось на 46%. При цьому лише половина пацієнтів із ВІЛ-позитивним статусом приймають терапію.

Неефективні закони, криміналізація, гендерна нерівність, а також наслідки війни в Україні – ось лише кілька причин, через які країни Східної Європи та Центральної Азії можуть не впоратися із завданням покінчити з епідемією до 2030 року.

Що робити, щоб зупинити поширення інфекції? Як переконати уряди фінансувати в повній мірі програми профілактики та підтримки? І чому люди мають бути на першому місці, коли йдеться про протидію ВІЛ? Ці питання обговорюватимуться на Міжнародній конференції зі СНІДу 2024, де регіон Східної Європи та Центральної Азії стане однією з пріоритетних тем. Інформаційна кампанія є частиною однойменної ініціативи #PutPeopleFirst, запущеної організаторами 25-ої Міжнародної конференції зі СНІДу.

Якщо ви хочете приєднатися, запишіть своє коротке відеозвернення з відповіддю на питання “Чому в боротьбі з епідемією ВІЛ, саме люди мають бути на першому місці” і викладіть у соціальних мережах з хештегом: #PutPeopleFirstEECA та #PutPeopleFirst. Ваша думка може стати провідною!

Кампанію #PutPeopleFirstEECA координують медіа-платформа VirusOFF та Альянс громадського здоров’я, за підтримки UNAIDS EECA. Кампанія та активності здійснюються за участю регіональних мереж та організацій: ECOM, ITPC EECA, EHRA, Teenergizer, EWNA, ENPUD, REG, EKPC, AFEW, HAC, 100% Life, Alliance Consultancy, Life4me+, Євразійський рух за права на здоров’я в тюрмах та інші.

Підпишіться на сторінки медіа-платформи VirusOFF та партнерів у соціальних мережах, щоб не пропустити оновлення в рамках кампанії. 

Дізнайтеся більше про Східну Європу та Центральну Азію на AIDS 2024, відвідавши aids2024.virusoff.info – спеціальну веб-сторінку онлайн-платформи Virus OFF, присвячену ВЕЦА та AIDS 2024.

Instagram – Virus off

Facebook – Virus Off

X Social Network – UNAIDS EECA 

Linkedin – Alliance for Public Health