Протягом 7 років реалізовувався одни із наймасштабніших проєктів країни HealthLink, який забезпечив українців можливістю безкоштовно, швидко і безпечно пройти тест на ВІЛ та розпочати лікування.

Долаючи численні виклики, такі як пандемія Ковід-19 та початок повномасштабного вторгнення, Альянс громадського здоров’я та БО «100% Життя», у партнерстві з 29 неурядовими організаціями та понад 700 закладами охорони здоров’я невтомно працювали, щоб якнайбільше українців мали доступ до профілактики, тестування та лікування ВІЛ-інфекції. До війни проект реалізовувався у 12 регіонах з найбільшим розповсюдженням ВІЛ (Дніпропетровська, Кіровоградська, Запорізька, Донецька, Одеська, Чернігівська, Полтавська, Черкаська, Херсонська, Миколаївська, Київська область та місто Київ). Після початку війни діяльність у Херсонській області було припинено, натомість додались Житомирська, Закарпатська, Львівська та Івано-Франківська області. І результати проєкту дійсно вражають, адже нам вдалося:

  • протестувати понад мільйон людей
  • виявити близько 26 000 нових випадків ВІЛ+
  • 90% з нововиявлених пацієнтів розпочали прийом АРТ

«Незважаючи на дуже амбітні цілі проєкту, ми постійно намагалися впроваджувати щось нове. Ми використали багато нестандартних підходів та інновацій, які дали колосальні результати, зробивши тест на ВІЛ звичайним явищем для всіх людей», – розповідає Марина Варбан, керівниця проєкту HealthLink, Альянс.

«Інновація «Сейф-бокси». Під час Ковіду та війни онлайн-послуги набули надзвичайної популярності. Зважаючи на те, що люди у сучасному світі прагнуть все більше зберігати конфіденційність, нами було розроблено сайт oraltest.org.ua,  який має популярність серед представників ЛГБТ-спільноти. Тут можна замовити сейф-бокс, у якому міститься швидкий тест на ВІЛ, засоби контрацепції, лубриканти, інформаційні матеріали та стильні сувеніри. Завдяки цій ініціативі вдалося охопити людей, які мешкають у маленьких містах і селах, найбільш закриту групу чоловіків віком старше 35 років та більш широку спільноту ЧСЧ. Всього за час реалізації проєкту було розповсюджено 15 000 сейф-боксів.

Інновація «Профілактичні ролики у лікувальних закладах». Люди, які очікують прийому лікаря в коридорі, здебільшого нічим не займаються, тому ми вирішили використати цей час з користю. Серед партнерських лікувальних закладів було розповсюджено 180 плазмових телевізорів та створено серію відеороликів на тему здоров’я, гігієни, розвінчування міфів про ВІЛ, вагітність та ін. Кожен ролик закінчувався закликом до тестування, і люди, які побачили цю інформацію, одразу могли запитати у свого лікаря про тест на ВІЛ. Після перегляду роликів близько 6 000 осіб звернулися за тестуванням.

Інновація «Відео-лікар» мала на меті покращити показники з індексного тестування. Лікарів забезпечили планшетами, на яких під час консультування пацієнтам показували відеоролики з інформацією про ВІЛ та пояснювали подальші кроки у разі виявлення. Також, розроблено серію відеороликів з інструкцією щодо залучення партнерів до тестування. За час інтервенції, ролики переглянуло понад 2 тисячі пацієнтів, 1400 з яких потім скерували своїх партнерів на тестування. З них близько 500 виявилися ВІЛ+.

Інновація «Тестомати» зробила безкоштовні тести на ВІЛ ще доступнішими, дозволивши самостійно отримати оральний тест на ВІЛ та провести самотестування у зручному для клієнта місці. Для цього потрібно зайти на сайт, дати відповіді на питання, згенерувати 2 QR-коди, піднести їх до сканеру та отримати у тестоматі свій тест на ВІЛ і коробочку з презервативами. Всього, через тестомати, розповсюджено 3700 тестів.

Інновація «Супервізійна підтримка» – протягом всього проєкту дбала про професійну підтримку та мотивацію персоналу: медичних працівників і представників НУО. Через війну значно зменшилася кількість очних супервізій, проте, попри труднощі супервізори спромоглися провести понад 500 супервізій на базі НУО та ЗОЗ  для 5000 учасників. Через потребу в індивідуальних супервізіях було створено сайт supervision.оrg.ua, завдяки чому було надано більше ніж 7 000 супервізій онлайн.

Інновація «Онлайн групи підтримки» – поєднала в собі 2 підходи: наставництво «рівний-рівному» та онлайн-платформу для спілкування, тим самим створивши безпечне місце, де збираються люди з однаковим досвідом. Професійні психологи-модератори груп підтримки проводили тематичні зустрічі щодо життя з ВІЛ, психологічної підтримки та роботи зі стресом,  мотиваційного консультування для формування прихильності прийому АРТ та інші. Такий підхід дав можливість підтримувати ЛЖВ із ризиком відриву від лікування та допомагати їм налагоджувати життя з новим статусом. Всього, в рамках проєкту, проведено понад 100 груп підтримки для ЛЖВ, ЧСЧ та соціальних працівників.

Ділимося з вами історією виявлення ВІЛ від ГО «Альтернатива, м. Чорноморськ.

«Мені зателефонував клієнт, який зараз захищає Україну у лавах ЗСУ, та попросив передати йому на фронт АРВ-терапію. За ліками мала заїхати його дружина. Під час спілкування з нею, я дізнався, що вона нічого не знає і не хоче знати про ВІЛ-позитивний статус її чоловіка. Але просто так я не зміг їй віддати ліки та відпустити, тому розповів про всі ризики та чому для неї важливо знати свій ВІЛ-статус і, у разі необхідності, розпочати лікування. Я дуже боявся, що коли вона вийде з кабінету, я більше її ніколи не побачу, тому вирішив не чекати, а одразу зробити тест на ВІЛ. У мене були оральні тести, які дуже стали у нагоді, бо результат виявився позитивним. Не можу сказати, що був здивований, та головним завданням тепер було доправити жінку на обстеження та прослідкувати, щоб вона розпочала АРВ-терапію.

Йти до лікаря жінка відмовилася. Попросила взяти кілька днів на роздуми та, отримавши терапію для чоловіка, пішла додому. За кілька днів вона сама зателефонувала та розповіла, що довго думала над результатом тестування та над тим, про що ми говорили під час зустрічі. Вона сказала, що згодна на додаткові обстеження та лікування. Зараз жінка приймає АРТ, ми підтримуємо спілкування. Через деякий час я розмовляв з її чоловіком, який дуже дякував за роботу, що була проведена з його дружиною».

Таких визначних результатів ми змогли досягти завдяки плідній та злагодженій командній роботі та підтримці один одного у ці нелегкі часи. Хочемо висловити щиру подяку всім нашим партнерам, які весь час стояли пліч-о-пліч та цілеспрямовано працювали над результатом.

Проєкт реалізовувався за фінансової підтримки БО «100%ЖИТТЯ» та МБФ «Альянс громадського здоров’я» в рамках реалізації проекту HealthLink: «Програма прискорення заходів з подолання ВІЛ в Україні» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)