У 2024 році виповнилося 20 років програмі опіоїдної замісної терапії (ОЗТ) в Україні. За цей час програма не лише показала свою ефективність, а й стала важливою частиною системи охорони здоров’я. ОЗТ допомагає зменшити шкоду серед людей, які вживають наркотики, і стала надійним шляхом до їхньої реабілітації.

“У 90-ті роки наркотизація і поширення ВІЛ стали величезною проблемою для України. При цьому стало зрозуміло, що стара радянська система лікування наркозалежності не працює. Наркополітика СРСР ґрунтувалася на двох стовпах — покарання та ізоляція. Наша країна потребувала нової політики, в основі якої були б допомога і лікування. Це був історичний вибір: замість репресій Україна обирала права людини, зокрема й право на здоров’я”, — Ігор Кузьменко, DUnews.

DUnews за підтримки Альянсу громадського здоров’я зафільмували ключові кроки за всі ці 20 років, щоб поділитись історією створення та розповісти уроки впровадження кращої національної програми ОЗТ у Східній Європі та Центральній Азії.

“На початку був функціонуючий Національний комітет боротьби зі СНІДом при Президентові України. Цей статус давав Комітету можливість приймати ефективні рішення — як політичні, так і виконавчі. Тому в 1996 році, враховуючи світовий досвід, кращі практики, рекомендації, комітет почав розглядати питання замісної підтримувальної терапії для лікування залежності від опіоїдів”, — зазначив Сергій Філіппович, директор #SoS_project 2.0.

“Всі ці 20 років програма замісної терапії України була прикладом, одним з піонерських, чемпіонських прикладів для всього регіону”, — додала Ганна Довбах, керівниця Eurasian Harm Reduction Association.

Попри всі виклики, зокрема війну, розв’язану росією, яка намагається нав’язати свої погляди та заперечує ефективність ОЗТ, Україна продовжує відстоювати право людей на доступ до цього лікування. Фільм розповідає про нелегкий шлях, який пройшла країна та спільнота, щоб програма ОЗТ залишалася доступною та захищеною для тих, хто її потребує.

“Завдяки програмі опіоїдної замісної терапії в мене з’явилась родина, і 5 років тому з’явився довгоочікуваний син!”Антон Басенко, перший пацієнт замісної підтримувальної терапії в Україні.

У стрічці ви побачите історії лікарів, активістів, політиків та представників спільноти людей, які вживають наркотики. Вони розповідають про свій досвід, труднощі та досягнення за 20 років боротьби за право на ефективне лікування.

Фільм доступний на офіційному YouTube-каналі Drug Users News.

https://www.youtube.com/watch?v=lquOexal7Zk

Фільм створено командою Drug Users News за фінансової підтримки МБФ “Альянс громадського здоров’я” в рамках проєкту #SoS 2.0, який фінансується Глобальним фондом.