З 13 по 15 жовтня в Maison de la Mutualité, Париж, проходить глобальна конференція Fast-Track Cities 2024, присвячена 10-й річниці запуску ініціативи Fast-Track Cities, яка стартувала у 2014 році у Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Захід, організований за підтримки мера Парижа, об’єднує понад 550 міст під темою «Рівність у дії», щоб обговорити досягнення у боротьбі з ВІЛ, туберкульозом та гепатитом, а також зосередитися на подальшому просуванні досягнень у сфері охорони здоров’я з метою досягнення цілей сталого розвитку до 2030 року.

Делегація країн Східної Європи та Центральної Азії також бере участь у цьогорічній конференції. До її складу входять представники Таджикистану, України та Чорногорії.

Тема конференції цього року сфокусована на питаннях забезпечення справедливості у доступі до медичних послуг та покращенні результатів боротьби з ВІЛ для всіх верств населення. Особлива увага приділяється обміну передовим досвідом щодо прискорення реагування на виклики міського здоров’я та пошуку нових підходів для впровадження комплексних заходів у боротьбі з епідеміями.

У рамках панельної дискусії «Рівність у дії: справедливість у сфері охорони здоров’я через спільну відповідальність» виступила

Тетяна Дешко, директорка Департаменту міжнародних програм Альянсу громадського здоров’я. Вона підкреслила важливість партнерства між державою та громадянським суспільством і зазначила наступне:

«Знаково, що 10-та річниця Fast-Track Cities відзначається у Парижі — місті, яке дало глобальний поштовх солідарності міст у боротьбі зі СНІДом. Під час пандемії COVID-19 Париж запропонував модель “15-хвилинного міста” для доступності ключових послуг. А сьогодні, приймаючи Паралімпійські ігри, місто демонструє, як інклюзивність може стати нормою у повсякденному житті», — зазначила Дешко.

10 років Fast-Track Cities у регіоні СЄЦА: у 34 містах виділено 10 млн доларів

Один із ключових успіхів Fast-Track Cities у регіоні Східної Європи та Центральної Азії — об’єднання 34 міст із 13 країн для боротьби з епідеміями ВІЛ та туберкульозу. З 2017 року муніципальна влад цих міст виділили 10 млн доларів на реалізацію міських програм охорони здоров’я та впровадження інноваційних підходів.

«Регіональне партнерство міст стало надійною підтримкою під час військової агресії Росії проти України. Завдяки нашим партнерам ми оперативно створили консультативний сервіс HelpNOW для пацієнтів-мігрантів, щоб допомогти їм отримати лікування на нових місцях проживання. Солідарність міст, як Кишинів у Молдові, була вирішальною для мільйонів українських мігрантів», — додала Тетяна Дешко.

У складі делегації країн Східної Європи та Центральної Азії на конференції — представники Таджикистану, України та Чорногорії, активісти та урядовці.

Серед ключових спікерів конференції — Геннадій Труханов, мер Одеси, який акцентував на важливості інтеграції міжнародних практик та об’єднаних зусиль для досягнення успіхів у боротьбі зі СНІДом.

«Ми підписали Паризьку декларацію та декларацію STOP TB у 2017 році, що стало величезним кроком до розбудови здорового громадянського суспільства. Завдяки збільшенню фінансування та співпраці всіх зацікавлених сторін, сьогодні 98% людей, які живуть з ВІЛ в Одесі, знають про свій статус, 96% отримують лікування, а 96% мають невизначене вірусне навантаження. Це результат нашої спільної роботи», — наголосив Труханов.

«Ми можемо побудувати дороги, десятки шкіл або лікарень. Але який сенс у цьому, якщо ніхто ними не користуватиметься? Тому ми повинні об’єднати зусилля навколо головних цінностей: життя та здоров’я людини».

Саня Сисович, програмна директорка CAZAS і координаторка проєкту SоS 2.0 у Чорногорії зазначила: “Спільна реалізація проєкту SоS 2.0 разом із муніципалітетом дозволила досягти значних успіхів у впровадженні інноваційних підходів для задоволення потреб ключових груп і профілактики ВІЛ. Відкриття Будинку здоров’я стало справжнім проривом. Цей унікальний заклад, створений у партнерстві з реалізаторами регіонального проєкту та громадськими організаціями, що спеціалізуються на питаннях ВІЛ, став центром надання комплексної допомоги. Управління Будинком здоров’я здійснює муніципалітет. Завдяки цьому партнерству вдалося створити послугу, яка щороку надає сотні консультацій, проводить громадські тестування та сприяє розробці більш інклюзивних місцевих політик у сфері ВІЛ.».