REAct

Усунення немедичних бар’єрів на шляху доступу до профілактики та лікування ВІЛ/ТБ/Гепатиту С – ключова мета впровадження системи REAct в Україні

Офіційний сайт: https://react-aph.org

REAct (Rights – Evidence – Action/Права – Докази – Дії) – це система для моніторингу та реагування на порушення прав людини на рівні спільнот.

В Україні система впроваджується з 2019 року МБФ «Альянс громадського здоров’я» за фінансової підтримки Глобального фонду. Платформа REAct дає змогу громадським організаціям вчасно реагувати на наявні порушення та попереджувати подібні випадки в майбутньому. Цільовими групами проєкту є представники ключових спільнот, уразливих до ВІЛ/ТБ, а саме: люди, які вживають наркотики ін’єкційно (ЛВНІ); пацієнти програми ЗПТ; люди, які живуть з ВІЛ (ЛЖВ); чоловіки, які практикують секс з чоловіками (ЧСЧ); транс*люди; секс-працівники/секс-працівниці (СП); люди з ТБ; ув’язнені (і колишні ув’язнені); статеві партнери клієнтів груп ризику (ЛЖВ, ЛВНІ).

REAct – це система, здатна документувати широкий спектр проблем, пов’язаних із правами людини, бар’єрами доступу до ВІЛ-профілактичних або медичних послуг.

Така інформація є стратегічно важливою для запровадження та забезпечення адекватного реагування на порушення прав на індивідуальному рівні (насамперед, перенаправлення до отримання юридичних, медичних, психосоціальних та інших послуг) та для якісної програмної відповіді та покращення політики й адвокації на регіональному та національному рівнях.

На сьогодні REAct впроваджується в 18 регіонах України.

 

МБФ «Альянс громадського здоров’я» заохочує невідкладно повідомляти про випадки порушення прав представників ключових груп усіма, хто став свідком або безпосереднім об’єктом подібних ситуацій. Реагуймо на порушення прав разом!